14/08/2019 - 102 extra overlijdens tijdens hittegolf van eind juni

Deze zomer werd het ozon- en hitteplan geactiveerd tussen 21 juni en 1 juli 2019. Er waren enkele hete dagen met temperaturen boven de 30 graden en verhoogde ozonconcentraties. Tijdens deze periode werd in België een kortstondige, lichte toename (+ 3,5% of 102 extra overlijdens bovenop de 2885 verwachte overlijdens) van het aantal sterfgevallen waargenomen in alle leeftijdsgroepen van de bevolking. Vooral de groep van 65 tot 84-plussers werd daarbij getroffen. Sciensano, de federale gezondheidsinstelling, spreekt van een "zeer matige oversterfte". 

Er zijn minder extra overlijdens dan verwacht. Nathalie Bossuyt, onderzoekster bij Sciensano: "De maatregelen van het ozon- en hitteplan zullen zeker een positief effect hebben. De zomersterfte hangt echter af van meerdere factoren, waaronder luchtvervuiling, de lengte en opbouw van de warmteperiode, maar bijvoorbeeld ook of er in de voorafgaande winter een hoge sterfte was door een griepepidemie. Aangezien we niet over de specifieke doodsoorzaken beschikken, is het niet mogelijk om na te gaan wat deze oversterfte heeft veroorzaakt."

Ook al bleef de oversterfte in juni op het eerste zicht beperkt, toch blijft het belangrijk om je voldoende te beschermen. Volg hiervoor de aanbevelingen op van het Agentschap Zorg en Gezondheid via www.warmedagen.be

Cijfers van het aantal extra overlijdens tijdens de tweede hittegolf, in juli, waarbij op veel plaatsen de temperatuur steeg tot boven 40 graden, zijn nog niet gekend. Deze gegevens worden binnen enkele weken verwacht. 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht