20/12/2018 - 3XG studie onderzoekt hormoonverstoorders bij zwangere vrouwen

Hormoonverstoorders zoals ftalaten zijn aanwezig in ons lichaam. We worden er elke dag aan blootgesteld omdat ze te vinden zijn in heel wat van onze dagelijkse producten: van je dagcrème tot shampoo, maar ook in plastic verpakkingen van voedsel en speelgoed. In de 3xG-studie, die de milieugezondheid in de regio Dessel, Mol, Retie monitort, werd dit jaar de aanwezigheid van hormoon verstorende stoffen onderzocht.Er werd gekeken naar flataten, een groep van hormoonverstoorders die vooral in plastics voorkomt.
Uit de studie blijkt dat alle 301 zwangere vrouwen ftalaten in hun urine hadden. Wat bevestigt dat we continu in contact komen met hormoonverstoorders.
Maar ook goed nieuws, want uit het onderzoek blijkt dat zelf actie nemen loont! In de 3xG studie ziet men dat moeders die hun huis goed ventileren een lager gehalte aan vervuilende ftalaten in hun lichaam hebben.

Wist je trouwens dat ventileren en verluchten altijd een goed idee is. Lees op onze infopagina snel meer over hoe je goed kan ventileren en verluchten.
Meer informatie over de bevindingen uit de 3XG studie vind je op hun website


Keer terug naar het nieuwsoverzicht