27/03/2015 - 68.000 kinderen zitten dagelijks in de rook

68.000 kinderen (jonger dan 15 jaar)  in Vlaanderen zitten thuis dagelijks in tabaksrook. Dat blijkt uit een enquête van TNS Media in opdracht van Kom op tegen Kanker. De gezondheidsschade door sigarettenrook is bij kinderen groter dan bij volwassenen, omdat de longen nog tot hun zevende jaar in ontwikkeling zijn.

Het risico dat kleine kinderen sterven aan wiegendood is dubbel zo groot in een rokerige omgeving. Kinderen hebben meer kans op astma, chronische bronchitis, middenoor-, long- en hersenvliesontstekingen als ze opgroeien in een rokerige omgeving. Op latere leeftijd lopen ze meer kans op hart- en vaatziekten en kanker. Bovendien verdubbelt het risico dat kinderen later zelf gaan roken, als hun ouders roken. Redenen genoeg om niet meer binnenshuis te roken of zelfs te stoppen met roken al is dit niet altijd even eenvoudig.

5% van de rokende ouders in 2008 heeft nochtans bewezen dat het kan: ze zijn gestopt met roken. En 19% van de gezinnen is gestopt met roken in de aanwezigheid van kinderen. Met als resultaat dat 47 000 kinderen niet meer aan sigarettenrook in de woning worden blootgesteld.

Hou deze website in het oog, want in 2016 zetten we extra in op dit thema!


Keer terug naar het nieuwsoverzicht