28/08/2017 - Beroep van poetsvrouw of –man gevaarlijker dan gedacht

In de studie van doctoraatsstudente Laura Van den Borre (VUB) komt aan het licht dat schoonmakers vaker overlijden door bepaalde ziekten dan bedienden en kaderleden. Er werd vertrokken van de gehele werkende Belgische bevolking in 1991 met een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar. Tot 2011 werd bekeken wie intussen overleed en wat de doodsoorzaak was. In totaal werden 202.339 overlijdens bij mannen en 59.592 bij vrouwen geanalyseerd.
 
Daaruit blijkt dat er in die periode 45 procent meer sterfte was bij mannelijke schoonmakers dan bij bedienden en kaderleden. Bij poetsvrouwen gaat het om een verhoogd sterfterisico van 16 procent. Grote boosdoeners zijn longziekten zoals bronchitis en longemfyseem, allicht te wijten aan chemische poetsmiddelen en biologische stoffen zoals stof en schimmels.

Vraag hier een workshop 'Proper thuis' aan voor je poetspersoneel, thuiszorgdiensten of maatschappelijk werkers.  In deze workshop ligt de nadruk op het gezond en veilig omgaan met schoonmaakproducten en pesticiden in de woning. Aan de hand van een productenbox wordt ingezoomd op het lezen van etiketten. Deelnemers krijgen handige tips om zelf gezondere keuzes te maken.


Keer terug naar het nieuwsoverzicht