06/06/2018 - Campagne 'Paraat voor de schoolstraat'

SchoolstraatDe afgelopen maanden was het onderwerp luchtkwaliteit in de schoolomgeving niet weg te denken uit de actualiteit. Je had bijvoorbeeld de vele protestacties onder de noemer Filter Café Filtré naar aanleiding van de Pano-reportage op één, of de campagne “Mijn lucht, mijn school” van Greenpeace.

Met de campagne ‘paraat voor de schoolstraat’ wil de Vlaamse Overheid nu werk maken van een gezonde publieke ruimte door luchtkwaliteit in de schoolomgeving te verbeteren. Het richt zich op gezonde en kindvriendelijke omgevingen met kansen voor vergroening, sociaal contact, duurzame verplaatsing en verkeersveiligheid.

Scholen, leerlingen, ouders en gemeenten worden opgeroepen om hun eigen schoolomgeving in te richten en te testen als schoolstraat. Gedurende een maand wordt een schoolomgeving aan het begin en het einde van de schooldag een half uurtje afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De testperiode loopt van 17 september tot 12 oktober.

Scholen en gemeenten kunnen zich vanaf nu inschrijven om hun eigen gezonde schoolomgeving te creëren.

Begin 2018 lanceerde De Vlaamse Milieu Maatschappij nieuwe luchtkwaliteitskaarten. Raadpleeg deze kaarten voor meer informatie over de luchtkwaliteit in je eigen omgeving. Meer duiding bij de gezondheidseffecten van slechte luchtkwaliteit door verkeer vind je hier op onze website.

Keer terug naar het nieuwsoverzicht