01/03/2018 - ‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen’ brengt luchtkwaliteit in kaart

‘CurieuzeNeuzen Vlaanderen’ is het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit. De Universiteit Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij en De Standaard lanceren het project CurieuzeNeuzen Vlaanderen. 20.000 Vlamingen meten de luchtkwaliteit in hun straat. De resultaten worden bekendgemaakt in september 2018.

CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een burgeronderzoek waarbij de hele Vlaamse bevolking actief betrokken wordt bij wetenschappelijk onderzoek. Het project heeft 20.000 meetpakketten ter beschikking. Dat zijn borden met twee buisjes die gezinnen, bedrijven, scholen en organisaties aan een raam hangen. Na een maand worden ze ingeleverd en analyseren wetenschappers de data die uit de stalen komen. 
“Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Vlamingen bij het onderzoek te betrekken om luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland”,  zegt prof. dr. ir. Filip Meysman (UAntwerpen), die het project leidt. “Elke deelnemer zal bovendien ook zijn persoonlijk resultaat krijgen en zo weten hoe gezond de lucht in zijn straat is.”

Inschrijven kan op http://standaard.be/curieuzeneuzen.


 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht