15/01/2018 - De VMM publiceert meer gedetailleerde luchtkwaliteitskaarten

De Vlaams Milieumaatschappij (VMM) meet de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Deze meetposten staan verspreid over Vlaanderen. Om een beeld te hebben van de luchtkwaliteit op andere plekken voert de VMM een berekening uit op de meetwaarden waarbij rekening wordt gehouden met landgebruik, luchtvervuilingsbronnen, meteorologische gegevens en nu ook straatconfiguratie. Hierdoor hebben we een meer gedetailleerd beeld van de lokale luchtkwaliteit.
 
Opgelet dit zijn berekende waarden en die hebben hun beperkingen: lokale bronnen zoals kachels of lokale ingrepen zoals groene aanplantingen kunnen de waarden beïnvloeden.
 
Op de kaarten kan je zien dat er plaatsen zijn waarbij de luchtkwaliteitsnormen overschreden worden. Er is dus nog werk aan de winkel als we onze gezondheid zo goed mogelijk willen beschermen. Niet enkel schonere wagens, maar ook minder wagens dragen bij aan een gezonde leefomgeving.  Hoe meer we ons te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer verplaatsen, hoe meer we zorgen voor onze eigen gezondheid en die van anderen.

Gemeentebesturen kunnen deze kaarten gebruiken om lokaal beslissingen te nemen. Lokale besturen kunnen zich laten ondersteunen door de medisch milieukundige van de Logo's.

Lees meer over de bekendmaking van de nieuwe modellen en de reacties van Minister Vandeurzen, Schauvliege en Weyts.


Keer terug naar het nieuwsoverzicht