21/10/2015 - Fijn stof, niet zo fijn!

In Brussel overlijden jaarlijks 632 mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Een groep van dokters en gezondheidsorganisaties heeft daarom een open brief geschreven aan de regering. Hierin roepen ze op om in het kader van het Brussels Lucht-Kwaliteit-Energieplan dringend werk te maken van ambitieuze doelstellingen om de effecten van luchtvervuiling te verminderen. Ook vragen ze veilige afstandszones tussen woningen en verkeersaders.
 
Fijn stof
Het verkeer in de hoofdstad wordt immers aangeduid als belangrijkste oorzaak van deze luchtvervuiling. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen luchtverontreiniging door fijn stof en gezondheidsklachten. Vooral ultrafijn stof en black carbon (roetdeeltjes) zijn gevaarlijk voor de volksgezondheid, want ze komen in onze longblaasjes en bloedbanen terecht. Eén van de grootste problemen is dan ook het veelvuldig gebruik van dieselwagens, die deze deeltjes in de lucht brengen.
 
Zwangerschap
Daarnaast blijkt uit een doctoraatsonderzoek van de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) dat hoge concentraties aan fijn stof een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Als fijn stof in het lichaam van de moeder terecht komt, kan bijvoorbeeld de bloedvatvorming van de placenta verstoord worden. Hierdoor zal de doorstroom van voedingsstoffen verminderen.
 
Actie!
Om de druk op de politici op te voeren, organiseert het burgerplatform ‘schone lucht BXL’ een petitie. IJver jij ook voor een ambitieus, concreet en meetbaar Brussels luchtkwaliteitsplan? Teken dan de petitie.
Op onze website kan je ook te weten komen wat je zelf kan doen om de blootstelling aan fijn stof te beperken.
 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht