07/08/2019 - Hoe zit dat nu met 5G?

De gsm is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken onze smartphones massaal. We checken onze mails, scrollen op sociale media, downloaden muziek en films. Om dit overal en altijd te kunnen doen, is er een degelijk telecommunicatienetwerk nodig.

De meeste mensen maken gebruik van 4G. Dit staat voor de 4de generatie mobiel internet. In vergelijking met 3G zorgt dit netwerk voor een snellere en betere internetverbinding. Elke generatie heeft zijn eigen manier om gesprekken en data door te zenden. De frequenties die nodig zijn voor zo’n netwerk worden geveild aan telecomoperatoren. Om nog sneller veel data te kunnen ‘versturen’ en voor het zogenaamde ‘internet of things’  waarbij allerlei apparaten verbonden zijn met het internet, wordt er momenteel gewerkt aan de 5de generatie van een telecommunicatienetwerk, met andere woorden 5G. De pers bericht intussen al over de voordelen, maar ook ongerustheden en waarschuwingen steken de kop op.
 

Wat is er al geweten over 5G?

Momenteel gebruiken de operatoren nog geen 5G in Vlaanderen, dat zal waarschijnlijk ten vroegste vanaf volgend jaar zijn. Er is dus nog niet zo veel over gekend. De afspraken over hoe deze technologie zal worden toegepast, moeten nog verder uitgewerkt worden. Dus ook over de blootstelling aan elektromagnetische straling bij het gebruik van deze technologie is nog niet veel geweten. De Vlaamse overheid volgt de uitrol van 5G op om er zeker van te zijn dat de blootstelling aan straling lager blijft dan de norm. De frequenties die gebruikt zullen worden door 5G-antennes moeten nog geveild worden in België. Het wordt dus nog even wachten vooraleer we 5G ook effectief kunnen gebruiken.  

Meer info? 
Op www.lne.be/5g-een-nieuwe-technologie vind je hierover alle betrouwbare informatie terug.  

Keer terug naar het nieuwsoverzicht