15/07/2016 - HUMTICK brengt ziektelast van ziekte van Lyme in kaart

Het wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zet een grootschalige studie op rond de ziekte van Lyme en andere aandoeningen die worden overgedragen door teken.

In België raadplegen elk jaar bijna 10 000 personen hun huisarts na een tekenbeet. Jaarlijks worden 200 tot 300 personen opgenomen in het ziekenhuis. Met deze studie wil men de ziektelast van ziekte van Lyme en de kosten die hiermee gepaard gaan bepalen.

Ondanks de doeltreffende antibiotica behandeling blijven sommige patiënten lijden aan een aantal niet-specifieke symptomen. Dit syndroom wordt beschreven als Post-Treatment Lyme Disease Syndrome. De studie wil het voorkomen van dit syndroom evalueren en mogelijke risicofactoren identificeren, iets wat tot nu toe nog maar weinig werd gedaan.

In de laatste jaren is gebleken dat ook andere, minder bekende, teken-overdraagbare ziekteverwekkers (zoals Rickettsia spp., Neoehrlichia mikurensis, Borrelia miyamotoi...) voorkomen in de tekenpopulatie in België. Een evaluatie van het voorkomen hiervan is in de studie opgenomen.

Het WIV is op zoek naar 200 huisartsen die willen meewerken aan deze studie.
 
Lees meer informatie over HUMTICK.
Lees meer info over de teek, het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme.
 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht