28/02/2019 - Is 5G toekomstmuziek?

Onze gsm is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We gebruiken onze smartphones massaal. We checken onze mails, scrollen op sociale media, downloaden muziek en films…. Om dit overal en op alle momenten te kunnen doen is er een degelijk telecommunicatienetwerk nodig.

De meeste mensen maken ondertussen gebruik van 4G. Dit staat voor de 4de generatie mobiel netwerk. In vergelijking met 3G zorgt dit netwerk voor een snellere en betere internetverbinding. Elke generatie heeft zo een eigen manier om gesprekken en data door te zenden. De frequenties die nodig zijn voor zo’n netwerk worden geveild aan telecomoperatoren. Om nog sneller veel data te kunnen ‘versturen’ en voor het ‘internet of things’  waarbij allerlei apparaten verbonden zijn met het internet, wordt er momenteel gewerkt aan de 5de generatie van een telecommunicatie netwerk, met andere woorden 5G. De pers bericht intussen al over de voordelen, maar ook ongerustheden en waarschuwingen duiken op. Maar wat is er al geweten over deze 5G?

Momenteel gebruiken de operatoren nog geen 5G in Vlaanderen, dat zal waarschijnlijk ten vroegste vanaf volgend jaar gebeuren. Er is dan ook nog niet zo veel over gekend. De afspraken over hoe deze technologie zal worden toegepast moeten nog verder worden uitgewerkt. Dus ook over de blootstelling aan elektromagnetische straling bij het gebruik van deze technologie is nog niet veel geweten. De Vlaamse overheid volgt de uitrol van 5G op om er zeker van te zijn dat de blootstelling aan straling lager blijft dan de norm. Maar voor het zover is dat wij 5G kunnen gebruiken, moeten de frequenties die gebruikt zullen worden door 5G antennes nog geveild worden in België. Het zal dus nog even wachten worden op het gebruik van 5G hier.

Op https://www.lne.be/5g-een-nieuwe-technologie vind je hierover betrouwbare informatie terug.  
 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht