10/08/2015 - Is de lucht in Gent vuiler dan in Londen of Parijs?

Volgens een kaart van de Amerikaanse universiteit Yale is de luchtkwaliteit boven Gent abominabel. De kaart toont de gemiddelde concentraties PM2,5 in de lucht in de periode van 2001 tot 2010. Op landniveau zien we dat België net als de rest van West-Europa niet goed scoort, al doen landen als China en India het nog veel slechter. Op stedelijk niveau zien we dat er in Gent 21 µg/m³ PM2,5 gemeten werd. In Brugge ligt het gemiddelde op 19 µg/m³. Brussel doet het beter met 18 µg/m³ en Antwerpen klokt af op 20 µg/m³. Zelfs Londen (16 µg/m³), Parijs (17 µg/m³) en Berlijn (20 µg/m³) doen het beter dan Gent.

Het kabinet van milieuschepen Tine Heyse relativeert de cijfers. "Die kaart is gebasseerd op satellietdata. Wij hebben ook meetstations hier op de grond die een accurater beeld geven. In 2014 werd in het Baudelopark in Gent een gemiddelde van 16 µg/m³ gemeten." Maar een verklaring waarom Gent het volgens de kaart slechter doet dan Londen of Parijs, heeft het kabinet niet. Ook daar is er veel verkeer en veel industrie. Het kabinet geeft bovendien aan dat de luchtkwaliteit de laatste jaren wel al sterk verbeterd is. "Van een jaargemiddelde van 27 µg/m³ in 2004 gingen we vorig jaar naar 15 µg/m³. De Europese norm ligt bovendien op 25 µg/m³ dus die halen we. Maar het is niet omdat we de norm halen, dat we op onze lauweren rusten. Momenteel zijn werkgroepen bezig met een luchtkwaliteitsplan voor de agglomeratie Gent. Dat plan wordt in 2016 gepubliceerd."

Ook de Vlaamse Milieumaatschappij relativeert: "Als we kijken naar de cijfers van het Europees Milieuagentschap, is het zeker niet zo dat de luchtkwaliteit in Parijs beter is dan in Gent. In de grootsteden liggen de waarden doorgaans tussen de 17 en 20 µg/m³, zo'n groot verschil is dat niet."

Lees hier wat je zelf kan doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht