11/05/2015 - Is de lucht in je woning kankerverwekkend?

We lopen risico op kanker in ons eigen huis. Dat kopten de kranten. De titels verschenen na een studiedag van de Stichting tegen Kanker.

Het is al langer geweten dat luchtvervuiling een grote invloed heeft op onze gezondheid. Bepaalde stoffen (als ze in voldoende mate in de lucht voorkomen) verhogen het risico op bijvoorbeeld kanker sterk, zoals onder andere asbest en radon. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2013 buitenluchtvervuiling dan ook als ‘groep 1-kankerverwekkend’ beoordeeld. Het milieu en specifieker de buitenlucht stoppen echter niet aan de gevel. Zo blijkt uit onderzoek keer op keer dat de lucht binnen in gebouwen (woningen, scholen, …) vervuilder is dan de lucht buiten.

Huishoudproducten en schimmels
Hoe het komt dat die binnenlucht zo vervuild is? Binnen heb je een mengsel van de buitenlucht die binnenkomt en luchtvervuiling die binnen geproduceerd wordt. Denk aan producten die we gebruiken: verf, lijm, huishoudproducten, tabak. Daarnaast brengen ook de normale woonactiviteiten heel wat stoffen in de lucht: vocht van douches, baden, dweilen, was drogen, koken, ademen, zweten, … Vocht kan, indien niet goed afgevoerd uit je woning, schimmels doen groeien. De schimmels kunnen, als ze in grote hoeveelheden voorkomen, gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren.

Frisse lucht
De lucht in je woning is dus heel belangrijk voor jezelf en je kinderen. Probeer de binnenlucht daarom zo gezond mogelijk te houden door te zorgen voor voldoende aanvoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde binnenlucht. Voorkom nodeloze vervuiling binnen zoals slecht werkende verbrandingstoestellen of roken in huis. Lees en volg de gebruiksaanwijzing van producten en toestellen. Hierin staan concrete richtlijnen over hoe je je gezondheid en veiligheid kan beschermen.

Heb je vragen over je woning en jouw gezondheid? Raadpleeg je huisarts. Meer info over verschillende mogelijke binnenmilieubronnen en –risico’s vind je op www.gezondheidenmilieu.be.

Wil je als gemeente, school of organisatie meewerken aan een gezond binnenmilieu, doe dan zeker mee aan de actieweek “Gezond Binnen” van 24 tot 30 november 2015 en reserveer nu al je materialen hiervoor bij jouw medisch milieukundige!
www.gezondbinnenmilieu.be.


Keer terug naar het nieuwsoverzicht