25/02/2016 - Luchtkwaliteit opnieuw een hot item

Deze week is er opnieuw veel belangstelling voor de luchtkwaliteit in België. Ons land doet het niet zo goed en staat op de 41ste plaats op de wereldwijde milieu-index. De internationale Environmental Performance Index (EPI) laat zien dat België op één na het slechtste scoort op luchtkwaliteit in Europa. Dat de luchtkwaliteit in België onze gezondheid negatief beïnvloedt, daar zijn we ondertussen zeker van.

Makers van documentaires en praatprogramma gaan gretig op dit onderwerp in. Wat doet de luchtkwaliteit met de gezondheid van kinderen? Is sporten in een drukke stad nog wel gezond?  Wordt er wel voldoende belang gehecht aan onze gezondheid als het over milieuvervuiling gaat?
Kinderen zijn inderdaad gevoeliger voor milieuverontreiniging. En sporten in de binnenstad, is nog altijd gezonder dan niet sporten. De aandacht voor gezondheid neemt ondertussen toe, zowel bij de bevolking als bij beleidsmakers. Maar om de luchtkwaliteit te verbeteren, is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt.

Om je eigen uitstoot te beperken, ga je best te voet of met de fiets voor kortere afstanden, gebruik openbaar vervoer voor grotere afstanden,  gebruik zo min mogelijk gemotoriseerde voertuigen en sta eens stil bij het transport van goederen die je aanschaft. Ook je kachel of open haard kan een bron van fijn stof zijn in je omgeving.

Ook kan je je eigen blootstelling beperken. Een betere luchtkwaliteit in huis bereik je door meer te ventileren en verluchten, kies voor gezonde schoonmaakmiddelen en onderhoudsproducten, verlucht extra bij aankoop van nieuwe meubels en tijdens en na renovatie. Woon je langs een drukke weg, verlucht dan best buiten de spitsuren en aan de achterkant van de woning.

Lees hier meer tips over wat je zelf kan doen.
Meer informatie over fijn stof vind je hier.

 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht