07/02/2019 - Na groot succes tweede proefperiode 'Paraat voor de Schoolstraat'

Na de succesvolle eerste proefperiode komt er een tweede proefperiode ‘Paraat voor de Schoolstraat’, die loopt van 6 mei tot 31 mei 2019. Een evaluatie van de eerste periode leverde alvast positieve resultaten op. 9 op de 10 deelnemende scholen deed mee om de veiligheid aan de schoolpoort te verbeteren. Iets meer dan de helft gaf ook aan dat duurzaamheid belangrijk is en benadrukt de betere luchtkwaliteit. De komende dagen wordt in elke provincie een infomoment georganiseerd. 215 mensen, waaronder vertegenwoordigers van scholen, schepenen, vertegenwoordigers van politiezones en de provincie hebben zich daar al voor aangemeld. Er komt ook een gezondheidsonderzoek naar de invloed van schoolstraten op het milieu in en rond de school en de gezondheid van kinderen, ouders en het schoolteam.

De campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ werd eind vorig schooljaar gelanceerd. Scholen worden gestimuleerd om de omgeving rond de school veiliger én gezonder te maken. Een Schoolstraat is een straat waarbij aan het begin en op het einde van de dag het drukke verkeer aan de schoolpoort wordt beperkt. Concreet is dat bijvoorbeeld door een halfuur voor tot een halfuur na de start en het einde van de schooldag de straat autovrij of autoluw te maken. Langs gewestwegen is dat vaak minder eenvoudig te realiseren, daar zijn initiatieven zoals een kus-en-knuffelzone of stapspots een haalbaar alternatief. Momenteel zijn 123 scholen aan het werk met een Schoolstraat of een alternatief. 

Een schoolstraat is één maatregel waarbij er gewerkt wordt aan de inrichting van een gezonde publieke ruimte. Zo wordt de keuze om te voet of met de fiets naar school te komen de meest evidente. Wil je meer inspiratie om ook zelf  te werken aan gezonde publieke ruimte? Neem dan snel een kijkje op onze www.gezondepubliekeruimte.be.

Bron: persmededeling Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits


Keer terug naar het nieuwsoverzicht