19/02/2015 - Onze snelwegen bekennen (nog steeds) kleur

Op de vernieuwde kaart van Vlaanderen met de stikstofdioxideconcentraties, lichten onze snelwegen en onze ringwegen nog steeds duidelijk op. Nochtans zijn stikstofdioxides schadelijk voor onze luchtwegen. We weten bovendien dat verhoogde hoeveelheden stikstofdioxides vaak ook gepaard gaan met verhoogde hoeveelheden van andere vervuilende stoffen die afkomstig zijn van verkeer en die nog schadelijker zijn voor onze gezondheid, zoals bijvoorbeeld roet en fijn stof.Bron: VMM (2014), Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest — Jaarverslag immissiemeetnetten – 2013

De kaart is gebaseerd op een combinatie van metingen en berekeningen. Vermoedelijk worden de concentraties vervuilende stoffen op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in smalle straten met hoge bebouwing, onderschat op deze kaart. Lokaal kan er dus meer aan de hand zijn!

Het goede nieuws is dat je als lokaal bestuur zelf het verschil kan maken. Wil je als lokaal bestuur werken aan een gezondere mobiliteit, bekijk dan ons aanbod en neem contact op met de medisch milieukundige van jouw regio voor ondersteuning.

 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht