21/04/2017 - Tabaksrook blijft achter op kinderhanden

Tabaksrook blijft achter op kinderhanden
Op kinderhanden zijn toxische stoffen van tabaksrook te vinden, zelfs als niemand in huis rookt in hun bijzijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de San Diego University en het kinderziekenhuis van Cincinnati. Het onderzoek bevestigt de schadelijkheid van roken in huis, ook als kinderen niet thuis zijn of ze zich op dat moment in een andere kamer bevinden.
 
Extra kwetsbaar
Hoe dat gebeurt? Een deel van de omgevingsrook hecht zich vast aan alle oppervlakten en voorwerpen in huis. De deeltjes verzamelen zich op de huid en kleren van de roker, de zogenaamde ‘derdehandsrook’. Kinderen nemen vaak allerlei zaken uit hun omgeving vast of steken iets in hun mond. Ook door het fysieke contact met de ouders komen ze in aanraking met deze stoffen. Op die manier zijn zij extra kwetsbaar voor toxische stoffen van tabaksrook.
 
Gesprek aanknopen met ouders
Van bijna alle onderzochte kinderen met nicotinesporen op hun handjes, vertoonde het speeksel sporen van cotinine, dat is de ‘metaboliet’ of het afbraakproduct van nicotine. Het toont aan dat nicotine uiteindelijk in het lichaam is terecht gekomen.
 
Ben je benieuwd hoe je kan reageren op veel voorkomende misverstanden en hoe je een gesprek kan aanknopen met een ouder die binnen rookt? Neem een kijkje op www.passiefroken.be.
 


Keer terug naar het nieuwsoverzicht