05/08/2016 - Ventileren, ook belangrijk in de zomer

Goed ventileren is nodig om luchtverontreiniging en vocht in je huis zoveel mogelijk tegen te gaan. Toch gebeurt dit nog vaak onvoldoende.

Ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren en vervuilde lucht afvoeren. Verluchten daarentegen is ramen en deuren tegen elkaar wijd open zetten. Dit is nuttig om snel extra vervuilde lucht af te voeren, maar het is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg: zodra het raam dicht gaat, zal de vervuiling zich weer ophopen.

De beste manier om de lucht in huis gezond te houden, is door continue luchtverversing, dag en nacht, tijdens elk seizoen van het jaar. Op die manier komt frisse lucht je huis binnen en verdwijnen vocht en vervuilende stoffen. In veel huizen is de lucht ongezond omdat de bewoners niet genoeg ventileren.

  • Woon je nabij een snelweg of drukke weg, verlucht dan zoveel mogelijk buiten de spitsuren of aan de achterzijde van het gebouw.
  • Heb je last van graspollen of hooikoorts, verlucht dan 's morgens vroeg of na een regenbui wanneer de pollenconcentratie het laagst is.

Meer tips rond ventileren en verluchten.


Keer terug naar het nieuwsoverzicht