19/12/2016 - Verluchting en ventilatie verminderen blootstelling aan schadelijke stoffen

Voldoende ventileren en verluchten zorgt voor een fris en gezond huis. De 3XG studie bevestigt dit: als je je huis goed verlucht en ventileert met een ventilatiesysteem, dan word je minder blootgesteld aan schadelijke verbrandingsproducten. Verbrandingsproducten komen van het verbranden van brandstoffen in verwarmingstoestellen, uitlaatgassen, sigarettenrook maar ook bv. het aanbranden van eten.
 
In de 3X G studie onderzoekt men hoe zwangere vrouwen uit Dessel, Mol en Retie blootgesteld worden aan verbrandingsproducten zoals PAK’s of benzeen. Uit het onderzoek blijkt dat moeders die roken tot twee keer meer PAK’s en benzeen in hun urine hebben. Blootstelling aan fijn stof door te wandelen en fietsen door druk verkeer leveren ook tot een derde meer PAK’s op in de urine. Voor dit laatste geldt natuurlijk wel dat fysieke activiteit: fietsen, wandelen, zelfs in de buurt van druk verkeer, nog steeds tot meer gezondheidswinst leidt dan dat er verloren gaat door het inademen van vervuilde lucht.
 
Binnenshuis zien onderzoekers ook effect van bv. iets te laten aanbranden. Maar je kan zelf ook een groot deel van je blootstelling aan PAK’s binnenshuis verminderen. Dit doe je door te verluchten en te ventileren met een ventilatiesysteem. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die hun huis vaak verluchten én die een ventilatiesysteem hebben, tot een derde minder PAK’s in hun urine hebben. Wat een opmerkelijk verschil is met deelneemsters die alleen hun ramen openzetten of diegenen die alleen hun ventilatiesysteem aanzetten.


Keer terug naar het nieuwsoverzicht