11/05/2015 - Waakzaamheidsfase ozon en hitte van start op 15 mei

De mooie lentedagen doen hopen op een prachtige zomer. Hete zomerdagen kunnen door de hoge temperatuur en ozonpieken gevolgen hebben op onze gezondheid. Daarom loopt tussen 15 mei en 30 september een waakzaamheidsfase waarin temperaturen en ozonconcentraties nauwkeurig opgevolgd worden. Een aantal algemene maatregelen kunnen de risico’s gelukkig beperken.

Gezondheidseffecten van ozon en hitte
Blootstelling aan te hoge ozongehaltes kan leiden tot klachten als kortademigheid, irritatie van de ogen, keelpijn en hoofdpijn.
 
Mogelijke gevolgen van hitte zijn huiduitslag, uitdroging, spierkrampen en uitputting met een gevoel van zwakte, duizeligheid en hoofdpijn tot gevolg. Een hitteslag kan zich voordoen als je lichaam er niet meer in slaagt je temperatuur te regelen.
 
Bij lichamelijke inspanningen zoals sporten, buiten spelen en inspannend werk doen zijn de gezondheidsrisico’s groter.
 
Gevoelige groepen
Sommige mensen lopen een verhoogd risico op reacties door hitte of ozon. Voor Baby’s en jonge kinderen, ouderen, chronisch zieken en hulpbehoevende personen zijn verhoogde waakzaamheid en preventieve maatregelen belangrijk.
 
Tips bij hitte- en ozonpieken
Drink meer dan gewoonlijk. Drink bij voorkeur water en vermijd alcoholische dranken en dranken met veel suiker. Help baby’s, jonge kinderen en hulpbehoevenden voldoende te drinken!
Blijf binnen. In de binnenlucht is minder ozon dan in de buitenlucht.
Zoek de koelte op en koel je lichaam regelmatig af (douche, bad, zwembad …).
Rust voldoende en beperk lichamelijke inspanningen.
Bescherm je tegen de zon met een degelijk beschermende zonnecrème en een hoedje.
Bezoek ouderen of hulpbehoevenden en bied je hulp aan!
Laat je kinderen nooit alleen achter in een geparkeerde auto! 

Meer informatie over gezondheidseffecten, preventieve tips en maatregelen vind je op www.zorg-en-gezondheid.be/hittealarm of in onze infofiche over ozon en hitte.


Keer terug naar het nieuwsoverzicht