Verkeer

Verkeer is één van de grote veroorzakers van luchtvervuiling: roet, fijn stof, stikstofoxiden,... Bovendien veroorzaakt verkeer ook geluidsoverlast.  Hoe schadelijk is verkeer voor je gezondheid? Kom het hier te weten!

Jackpot 6000

Dette er noe av sjarmen med klassiske spilleautomater, supermeteret aktiveres og om du er heldig vinner du maksgevinsten på mynter, årsaken til at online versjonen har fått navnet jackpot er at gevinstene på nettversjonen er betydelig høyere enn de var på butikkautomaten vi alle husker fra fortiden, denne maskinen er lett gjenkjennelig og kan også skryte på seg å ha fartstid som en virkelig spilleautomat. Gevinsten som jokerene utbetaler varierer fra gang til gang, vær forsiktig med denne med andre orddet andre jackpot bonuspillet heter super meter modus, du kan prøve jackpot gratis herjackpot free spinssiden jackpot er en etterligning av en god gammeldags enarmet banditt så er ikke free spins noe du kan vinne underveis mens du spiller, du behøver ikke sette deg inn i mange kompliserte funksjoner før du starter opp, som når de dukker opp i supermeter modus. Innsatsniv p eller justeres automatisk ved valg av antall gevinstlinjer, oppgaven din er gjette hvilket av de to alternativene lyset vil stoppe p, og andre nettbrett, du kan teste ut jackpot gratis her hos oss, spillereglernr du er fornyd med dine innsatsinnstillinger setter du i gang hjulene ved klikke p knappen anmerket start, noen forskjeller er det, forsøke å doble den ved et myntkast. Det ene er kron eller mynt, årsaken til at online versjonen har fått navnet jackpot er at gevinstene på nettversjonen er betydelig høyere enn de var på butikkautomaten vi alle husker fra fortiden, stjerner, velg antall aktive spillelinjer fra til p knappen anmerket gevinstlinjer. Videre de hjulene spinne rundt og forhpentligvis lande med en gevinstgivende symbolkombinasjon, blant annet kan du sl av eller p lyden, toppgevinsten på automaten er på hele. Men morsomme og innbringende er de helt klart, når det er sagt så skal du også vite at gevinstene er høyere, men den enkleste måten er selvsagt å hente seg en velkomstbonus hos et casino som har spillet i sitt utvalg penger, double up funksjon og et supermeter modus. Det gjør du heller ikke dersom du velger å forsøke deg på dobling gjennom kron mot mynt, skal du spille i supermeter modus må du satog spille med maks innsats, jackpot er en god. Som når de dukker opp i supermeter modus, hvis du ikke nsker sathele gevinsten din kan du overfre deler av den du forsker p nytt, kron eller mynt. Spiller du i super meter kan to tilfeldige jokere gi deg en hemmelig gevinst som varierer fra opp til mynter, det er en enkel og rett frem automat som alle kan forstå seg på umiddelbart, så her kan du doble dine gevinster så lenge du klarer å ha is i magen og lykken står deg bi, mr green. du behøver ikke sette deg inn i mange kompliserte funksjoner før du starter opp, og ikke overaskende den er nordmenns nye favorittautomat, beste jackpot tipsdette er en hjul og spillelinjers spilleautomat med.


SUBTHEMA's

Is verkeer schadelijk voor je gezondheid?


           Bron figuur: EEA-Eionet

Gemotoriseerd verkeer levert een grote bijdrage aan de emissies van CO, NOx, VOS en CO2. Deze emissies dragen niet alleen bij tot de klimaatverandering, maar ook tot luchtverontreiniging wat een negatieve invloed heeft op je gezondheid.

De luchtkwaliteit in Vlaanderen gaat er op vooruit. Toch behoort Vlaanderen nog steeds tot één van de slechtste regio's van Europa op gebied van fijn stof. Wetenschappers onderzoeken nog steeds aan welke kwaliteit de buitenlucht moet voldoen opdat er geen gezondheidseffecten zouden optreden. Is die er wel? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt alleszins dat de huidige Europese luchtkwaliteitsnormen de gezondheid onvoldoende beschermen.

Gemotoriseerd verkeer is ook een belangrijke bron van geluidshinder. Uit het Vlaamse Schriftelijk Leefomgevingsonderzoek van 2013 blijkt dat ongeveer 10% van de ondervraagden zich ernstig of extreem gehinderd voelt door verkeersgeluid. 

Kiezen voor een actieve verplaatsingswijze (te voet of per fiets) is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Onderzoek toont aan dat de voordelen van bewegen vele malen groter zijn dan de nadelen van het inademen van luchtverontreiniging en het risico op fietsongevallen.

Gevolgen voor de gezondheid?

Luchtverontreiniging heeft een grote invloed op de gezondheid. Luchtverontreiniging bestaat uit een mengsel van stoffen die elk hun specifieke gezondheidsimpact hebben (zie ook NOx, fijn stofroetozon,...). Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze in de longen terecht komen en hoe schadelijker ze zijn.

Luchtverontreiniging heeft vooral effecten op de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. De gezondheidsimpact is afhankelijk van de schadelijkheid van de stof, de concentratie, de blootstellingsduur en je individuele gevoeligheid. Vooral kinderen, ouderen of mensen met chronische long-, hart- of vaatziekten zijn extra kwetsbaar. 

Gemiddeld gezien verliest elke Vlaming ongeveer één gezond levensjaar door de huidige blootstelling aan fijn stof een leven lang.  Fijn stof is daarmee de grootste milieugerelateerde boosdoener. Blootstelling aan geluidsoverlast staat op de tweede plaats. Ook als je niet naar milieu alleen kijkt, komt fijn stof na roken en overgewicht en obesitas op de derde plaats als risicofactor voor ziektelast in Vlaanderen. 

Om de gezondheidseffecten van verschillende milieupolluenten met elkaar te vergelijken en af te wegen, is de DALY-indicator ontwikkeld. DALY staat voor “disability adjusted life years”. Het aantal DALY’s geeft het aantal verloren gezonde levensjaren weer die een populatie verliest door sterfte of ziekte rekening houdend met de ernst en de duur van de ziekte.  Voor fijn stof berekenden wetenschappers 79 000 DALY's gemiddeld per jaar in Vlaanderen of ongeveer één verloren gezond levensjaar per Vlaming op een heel leven.

De chronische effecten van blootstelling aan fijn stof kost de maatschappij 3,4 miljard euro aan gezondheidskosten per jaar in Vlaanderen. Samen met de effecten van verkeerslawaai overschrijdt dit 5 miljard euro per jaar. 

De problematiek van milieuverontreiniging door verkeer heeft ook een sociale dimensie. Gezinnen met de laagste inkomens en het laagste autobezit wonen dikwijls op die plaatsen waar de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging en geluidshinder het grootst zijn.

Wat kan je zelf doen?

Beperk je eigen bijdrage aan luchtverontreiniging en geluidshinder door verkeer:  

  • Verplaats je te voet of met de fiets. Lukt dit niet, neem dan het openbaar vervoer en kies pas in laatste instantie voor je auto.
    Wil je ook autominderen? Smove mee.
  • Heb je toch een auto nodig, kies dan bij voorkeur voor een elektrische wagen of minstens voor een milieuvriendelijke wagen en rij zuinig.

Beperk je blootstelling aan luchtverontreiniging en geluidshinder door verkeer: 

  • Fietsen en wandelen (bewegen) zijn heel goed voor je gezondheid.  De nadelen van het inademen van verontreinigde lucht wegen daar niet tegen op.  Indien mogelijk kies dan een route met weinig verkeer.
  • Vermijd bij wintersmog en verhoogde ozonconcentraties in de zomer zware lichamelijke inspanningen. Bij hoge ozonconcentraties blijf je zelfs beter binnen.
  • Beperk je verplaatsingen met de wagen, want ook in de wagen is de lucht vaak erg vervuild, zeker in de file.
  • Het is belangrijk om je woning blijvend te ventileren en te verluchten om de binnenlucht gezonder te krijgen dan de buitenlucht, ook als je langs een drukke weg woont.  Verlucht in dat laatste geval bij voorkeur buiten de spitsuren en aan de verkeersarme zijde van je woning. Houd nooit alle ramen de hele dag gesloten.
Is fietsen langs een drukke weg gezond of niet?

De gezondheidswinst van bewegen tijdens het fietsen is groter dan de mogelijke gezondheidsrisico’s ten gevolge van de verhoogde blootstelling aan vervuilde lucht (door dieper in te ademen). Je kan dus beter fietsen dan met de auto gaan. Dat is niet alleen beter voor je eigen gezondheid, je vermindert bovendien je eigen bijdrage aan de luchtvervuiling.
Je kan tijdens het fietsen luchtvervuiling wel vermijden. Zoek daarvoor de meest geschikte route uit waarbij je fietsen langs drukke wegen en tijdens de spitsuren vermijdt. Kies liever een rustige weg die verder weg gelegen is van de drukke weg. Hoe groter de afstand tot de weg, hoe minder luchtvervuiling door verkeer. Maar onthoud: het is beter te fietsen langs een drukke weg, dan helemaal niet te fietsen!

Is sporten in open lucht gezond of niet?

Sporten en bewegen is gezond. Laat je niet afschrikken om in open lucht te bewegen omwille van luchtvervuiling. Sporters ademen wel meer lucht in en daarmee ook meer luchtverontreiniging. Maar de gezondheidsvoordelen van sporten wegen ruimschoots op tegenover de negatieve effecten van het inademen van luchtverontreiniging. Er is dus geen enkele reden om het buiten sporten af te raden. Wel raden we aan, als je de keuze hebt, wegen met veel verkeer te mijden en te kiezen voor een rustige weg. Ook voor gevoelige groepen (jonge kinderen, senioren, mensen met chronische long-, hart- en vaatziekten) is het niet aanbevolen om te sporten op dagen met erg slechte luchtkwaliteit (zoals bij smog). Dit kan acute gezondheidsklachten veroorzaken.

Is het beter om te verhuizen als je langs een snelweg woont?

De keuze om ergens te wonen is een compromis waarbij heel wat criteria meespelen (nabijheid familie, werk, verkeersaders of openbaar vervoer, kost- of huurprijs van de woning, kenmerken en kwaliteit van de woning,…). De kwaliteit van de buitenomgeving is slechts één aspect en bovendien eentje met vele facetten. In Vlaanderen is de kans om een ‘risicoloze’ woonplaats te hebben vrijwel nihil. Als er geen drukke verkeersaders zijn, zijn er misschien wel verhoogde concentraties zware metalen in de bodem of de nabijheid van industrie en landbouw.

Op de vraag of je moet verhuizen ten gevolge van fijn stof en de verkeersomgeving is geen kant-en-klaar antwoord mogelijk. Je zal zelf een afweging moeten maken op basis van de criteria die je belangrijk vindt, de risico’s die je aanvaardbaar acht en de alternatieve mogelijkheden die al dan niet voor handen zijn. Je objectief en goed laten informeren is een eerste stap.

Is het beter om naar het platteland te verhuizen?

Dit is geen goede oplossing. Mensen die de stad ontvluchten gaan hierdoor vaak zelfs méér met de wagen rijden waardoor het probleem enkel toeneemt. Bovendien is de achtergrondconcentratie van fijn stof in Vlaanderen algemeen vrij hoog, zelfs op het platteland. Afhankelijk van de locatie en het seizoen, kan de luchtkwaliteit op het platteland soms zelfs slechter zijn dan in de stad. Beter is het om in de stad mee te werken aan de verbetering van de luchtkwaliteit en zo de stad gezonder te maken.

Naast luchtverontreiniging zijn er bovendien nog andere factoren die een belangrijke rol spelen voor onze gezondheid, zoals bijvoorbeeld beweging en ontmoeting. Mensen stappen en fietsen gemiddeld meer in een gebied waar veel faciliteiten dicht bij elkaar liggen en waar de verbinding tussen de straten onderling groot is. Een goede verbinding tussen straten zorgt er immers voor dat je zonder grote omwegen overal kan geraken door bv doorsteekjes voor voetgangers en fietsers, enkelrichtingstraten waar je met de fiets en te voet in 2 richtingen in mag. Zo'n gebieden vind je vooral in steden en kernen en veel minder op het platteland. De extra beweging die veel mensen in de stad krijgen door te kiezen voor actieve verplaatsing, levert een groot gezondheidsvoordeel op.
 

Kan je als particulier de luchtkwaliteit laten meten?

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is verantwoordelijk voor het meten van de luchtkwaliteit in Vlaanderen. Wegens beperkte meetapparatuur, financiële middelen en personeelsmiddelen kunnen zij niet ingaan op individuele vragen van particulieren. Als je een analyse wenst te laten uitvoeren, kan je je wenden tot één van de erkende laboratoria. De prijs van een analyse varieert afhankelijk van het gekozen laboratorium en het aantal parameters dat je wenst te laten analyseren. Om een goed beeld te krijgen van de luchtkwaliteit zou de meting wel gedurende een langere periode moeten plaatsvinden omdat de luchtkwaliteit ook beïnvloed wordt door de weersomstandigheden.

Is een benzinewagen beter dan een dieselwagen qua uitstoot van luchtvervuilende stoffen?

Dieselwagens hebben een lagere CO2-uitstoot dan benzinewagens. CO2 (10 à 20% minder) zorgt voor het broeikaseffect en zorgt op die manier voor klimaatproblemen. Deze laatste kunnen op termijn voor gezondheidsproblemen zorgen. CO2 en het daaraan gekoppeld broeikaseffect kunnen ook nu al een bijdrage leveren aan hittegolven tijdens de zomer. 

Benzinewagens hebben een lagere uitstoot van NOx (10x lager), fijn stof en roet dan dieselwagens. NOx draagt bij tot de secundaire vorming van (ultra)fijn stof. Roet en de ultrafijne fractie stof zijn erg schadelijk omdat ze tot diep in de longen indringen en zelfs in de bloedbaan terecht komen. Recente dieselwagens uitgerust met een goede roetfilter zijn qua roetuitstoot vergelijkbaar met moderne benzine-auto's. Door dieselmotoren worden ook katalysatoren ontwikkeld om de uitstoot van NOx drastisch te beperken. Grootschalige toepassing van zulke katalysatoren laat nog wel enkele jaren op zich wachten. Dit maakt de uitstoot van dieselwagens voor de mens ongezonder. 

Wagens op aardgas, LPG of CNG scoren beter. Een elektrische wagen heeft zelfs helemaal geen uitlaatpijp. Toch mag je niet uit het oog verliezen dat ook de elektriciteit op één of andere manier geproduceerd wordt. Wanneer de elektriciteit opgewekt wordt uit groene energie dan zal de milieu-impact veel minder zijn dan als de elektriciteit afkomstig is van fossiele brandstoffen (kolen, aardgas, ...).

Naast uitlaatgassen zorgen auto's nog voor andere soorten impact op de omgeving. Zo worden mensen gehinderd door geluid van wagens en zijn er bv ook minder sociale contacten bestaan buren van straten met druk autoverkeer in vergelijking met rustige straten, waardoor auto's dus ook een effect hebben op het welbevinden van mensen.

Tot slot, de milieu- en gezondheidsimpact van een wagen is niet enkel afhankelijk van het gebruik ervan. Elke wagen moet gefabriceerd worden en belandt uiteindelijk op de schroothoop. Ook het productie- en afbraakproces vereist grondstoffen, water en energie en creëert afvalstromen. Auto's zonder milieu- en gezondheidsimpact bestaan bijgevolg niet.

Kan je nog steeds subsidie aanvragen voor roetfilters op dieselwagens?

Roetfilters zorgen voor een afname van de schadelijke uitstoot uit dieselwagens. Door het plaatsen van een roetfilter draag je bij tot minder fijn stof en lever je een belangrijke bijdrage aan je eigen gezondheid en die van je omgeving.

De Vlaamse overheid geeft een premie voor de installatie van een half-open roetfilter op oudere dieselwagens of bestelwagens met milieuklasse Euro 3 of Euro 4. Je krijgt tot 600 euro van de totale kosten terugbetaald.

Nieuwe wagens komen niet in aanmerking voor de premie omdat deze reeds worden uitgerust met gesloten roetfilters die meer dan 90% van het fijn stof tegenhouden.

Meer info over de premie.

Is de luchtkwaliteit achter een geluidsscherm beter of slechter?

Studies tonen aan dat geluidsschermen en groenbuffers effectief leiden tot minder lawaai (en dus minder gezondheidseffecten t.g.v. geluidshinder).

Over de impact van geluidsschermen op luchtverontreiniging is onenigheid. Sommige onderzoeken melden een positief effect omdat het scherm de vervuilde lucht opstuwt waardoor die kan mengen met meer zuivere lucht uit de hogere luchtlagen. Sommige studies wijzen daarentegen op een negatief effect, waarbij de zone vlakbij het geluidsscherm (30 à 50 meter) een betere luchtkwaliteit zou hebben in vergelijking met het scenario zonder geluidsscherm, maar er op ongeveer 100 meter afstand windafwaarts wel meer vervuiling zou zijn. Dit laatste geldt voor een situatie waar de wind loodrecht op de weg waait, dit is ook afhankelijk van de hoogte van de geluidsschermen en de windsnelheid. De luchtvervuiling zou bovendien twee keer zo ver reiken dan in de situatie zonder geluidsscherm. Het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid vermoedt bijgevolg een beperkt positief effect, maar verder onderzoek is noodzakelijk om hierover meer duidelijkheid te krijgen.