Jonge kinderen, ouderen en mensen met chronische longziekten, hart- of vaatziekten zijn extra gevoelig voor luchtverontreiniging. Deze kwetsbare groepen vermijden best (zware) fysieke inspanningen tijdens een smogperiode. In het geval van een ernstige smogperiode geldt dit advies voor iedereen.
Bij zomersmog ten gevolge van lokale verhoogde ozonconcentraties blijven mensen met een verhoogde gevoeligheid best binnen tijdens de middag en vroege avond. De ozonconcentraties binnen zijn immers veel lager dan buiten en de concentraties verhogen in de loop van de dag. Ook zware fysieke inspanningen buiten zoals buiten sporten, buiten werken en buitenspelactiviteiten worden best vermeden.
Tijdens een periode van wintersmog ten gevolge van tijdelijk verhoogde fijn stof concentraties heeft het geen zin om mensen te adviseren om binnen te blijven. De binnen- en buitenconcentraties van fijn stof zullen immers gelijktijdig verhoogd zijn.
Acties en FAQ voor Artsen
Hebben patiënten vragen over wonen langs een drukke weg, dan kunnen ze antwoorden op hun vragen vinden op de hoofdthemapagina verkeer en de subthemapagina's over ozon en smog.
Op www.properlucht.be zijn er veel vragen en antwoorden te vinden over luchtverontreiniging en gezondheid. Deze website werd gelanceerd in het kader van het Europese JOAQUIN-project met als doel het bewustzijn over luchtkwaliteit te verhogen.
Vooral geïnteresseerd in de actuele luchtkwaliteit in Vlaanderen? Surf dan naar de website van de Vlaamse Milieumaatschappij of IRCEL (intergewestelijke cel voor het leefmilieu).
Zoals veel mensen in Vlaanderen, zijn ook de inwoners van Meise bezorgd over de mogelijke gezondheidsimpact van luchtverontreiniging door verkeer. Met de A12, de Brusselse ring en veel lokaal verkeer is dit voor hen geen ver-van-mijn-bed-show. Huisartsen en verschillende lokale partners, i.s.m Logo Zenneland namen het initiatief om de bevolking te informeren over luchtverontreiniging. Heeft u ook interesse in een infoavond, neem dan contact op met de mmk van uw regio.