Actieweek Gezond Binnen 2018: Woon gezond, kies bewust!

Actieweek Gezond Binnen 2018: Woon gezond, kies bewust!

Wist je dat de lucht in je woning meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht? Zonder dat je het beseft, vervuil je de lucht binnen door de producten die je gebruikt of nieuwe materialen die je in huis haalt. En dat kan een slechte invloed hebben op je gezondheid. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen! Met onze tips ga je aan de slag om bewuster producten te kiezen en te gebruiken. Ventileer en verlucht je je woning ook goed? Dan stapelen schadelijke stoffen zich niet op in je huis.

In de 'Menukaart Actieweek 2018' kan je heel wat materialen en inspiratie voor acties vinden:
  • De infofiche 'Woon gezond, Kies bewust!' werd speciaal voor deze actieweek herwerkt.
  • Je vindt er ook voorbeeldartikels en vormingen terug.
Meer weten? Neem contact op met de medisch milieukundige van het Logo van je regio

HOU JE HUIS GEZOND
  • Ga voor een rookvrij huis. Hier kan je materiaal en inspiratie vinden.
  • Stook zo weinig mogelijk met je kachel of haard. Bij verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij.  Surf naar stookslim.be voor meer info. 
  • Vermijd wierookstokjes en steek liever geen geurkaarsen aan. 
  • Vermijd spuitbussen. Als je een spuitbus gebruikt, dan vernevel je (chemische) producten in fijne druppeltjes. En die kunnen jij en je gezinsleden vervolgens via de lucht inademen. 
  • Laat producten met een gevaarsymbool zo veel mogelijk in de kast staan, ook als je wilt poetsen. Denk aan alternatieven. 
  • Vermijd pesticiden. Want die hebben áltijd negatieve gevolgen. Zeker voor het milieu, maar mogelijk ook voor je gezondheid.
 
KLUS EN (VER)BOUW GEZOND
 

Ga je je huis (her)inrichten?
Of het nu gaat om nieuwe meubels plaatsen, een verfbeurt of een opknapwerkje: sta even stil bij wat je precies in huis haalt. Veel nieuwe materialen geven de eerste maanden vluchtige chemische stoffen af. Voor tips over ventileren en verluchten, klik hier. Draag indien nodig beschermende kledij en een mondmasker en volg altijd de instructies op de gebruiksaanwijzing van producten.
 
Ga je grondig renoveren of (ver)bouwen?
Denk dan vooraf goed na over ventilatie en verluchting. Plaats bijvoorbeeld ramen met ventilatieroosters of kies voor een ventilatiesysteem. Verlucht extra lang: na een grondige renovatie 6 maanden en bij een nieuwbouwwoning 18 maanden. Kies altijd voor materialen met een (eco)label.
 
(Ver)bouw klimaatbestendig. Isoleer voldoende en plaats eventueel zonnewering. Je aannemer en/of architect kunnen je helpen met tips over gezond (ver)bouwen. Ook op bouwgezond.be staat heel wat nuttige info, onder meer over de relevante wetgeving.