Meeroken is geen binnenpretje, praat erover

Naar project

Welke misverstanden zijn er?

Het beperken van de blootstelling aan omgevingsrook begint bij het uit de weg ruimen van de misverstanden.
 
De grootste misverstanden zijn:

  • dat goed ventileren helpt.

  • dat het helpt om kinderen af te schermen van de rook, door bijvoorbeeld in een andere kamer te gaan roken.

  • dat roken in huis oké is als de kinderen er niet zijn.

  • dat minder roken in huis helpt.

In dit overzicht vindt u nog andere foute opvattingen die ouders ervan weerhouden om hun huis en auto volledig rookvrij te maken en hoe u daarop kan inspelen.

Misverstand: goed ventileren in huis en in de auto

Veel rokers denken dat het helpt om het huis of de auto te verluchten. Ze zetten de ramen open na het roken, roken onder de dampkap of aan het open raam of aan de buitendeur of ze laten de dampkap draaien. Sommige rokers denken dat kaarsen branden helpt of gebruiken luchtverversers. Dat helpt allemaal niet.

Altijd blijft een deel van de giftige stoffen van de tabaksrook in huis aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat zelfs bij roken met open raam de tabaksrook van één sigaret zich urenlang in de kamer verspreidt. Roken met het raam open of in de auto kan er ook voor zorgen dat de rook onmiddellijk tot bij de niet-rokers teruggeblazen wordt.

Er is geen enkele manier en geen enkel niveau van ventilatie dat meeroken verhindert.

De enige manier om het verspreiden en neerslaan van tabaksrook te vermijden, is als roker het huis of de auto te verlaten, de deur helemaal te sluiten en buiten te roken.

Misverstand: de kinderen afschermen van tabaksrook

Het is een groot misverstand te denken dat roken in huis niet schadelijk is als de kinderen de rook niet rechtstreeks inademen. Roken in een andere kamer of in een kamer waar de kinderen nooit mogen komen: het helpt niet. Roken als de kinderen in bed liggen of roken als de kinderen er niet bij zijn: het baat niet.

De rookdeeltjes gaan van de ene kamer naar de andere. Zelfs al wordt er in een aparte kamer gerookt met de deur gesloten, de rook blijft ook lang hangen in de kamer waar gerookt wordt en verspreidt zich over het hele huis als de deuren open en dicht gaan.

Misverstand: in huis roken als de kinderen er niet zijn

Rokers denken vaak dat het geen kwaad kan om te roken als de kinderen naar school zijn of buiten spelen. Maar de schadelijke effecten zijn ook dan niet te vermijden. De rook blijft in huis. Hij blijft in de lucht hangen en slaat neer op vloeren, meubelen, gordijnen, kleren en speelgoed.

Misverstand: minder roken in huis

Minder roken in huis roken is ook geen oplossing. Want er is geen veilige grens voor blootstelling aan tweedehands- en derdehandstabaksrook. Elke hoeveelheid is schadelijk.

Conclusie? Er is maar één oplossing, en die is: nooit meer roken in huis en in de auto. Nooit meer binnen roken dus.

Ook op nooitbinnenroken.be worden deze misverstanden uit de weg geruimd in een leuke quiz!