Bouw je kennis op

Veel rokende ouders onderschatten de gevolgen van meeroken. Het is daarom belangrijk dat jij hun kunt vertellen hoe de vork in de steel zit. Welke gezondheidsproblemen hangen samen met roken in huis? Welke misverstanden bestaan er?  

Extra: Deze inhoud komt ook terug in de online vorming. Alles wat hier aan bod komt, komt ook via geheugensteuntjes terug in de tool zelf.

Wat is meeroken?

Wat is het verschil tussen tweedehands- en derdehandsrook?

Welke misverstanden bestaan er?

Hoe reageer je als iemand rookt onder de dampkap of bij een open raam?

Wat zijn de gevolgen van meeroken voor de gezondheid?

Krijgen kinderen sneller oorontstekingen door meeroken? Waarom zijn kinderen extra kwetsbaar?   

Waarom zetten we in op rookvrije omgevingen?

Het maatschappelijke draagvlak voor rookvrije omgevingen is groot en blijft nog groeien. Wat is de impact op het rookgedrag?

Hoe schadelijk zijn de dampen van een e-sigaret?

Welke schadelijke stoffen treffen we aan in een e-sigaret? Wat zijn de langetermijneffecten? 

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht