Hoe versterk je je communicatiestijl?

Een positieve communicatie tijdens het gesprek met je cliënt is heel belangrijk. De mate waarin je cliënt gemotiveerd is om niet meer binnen te roken, voorspelt heel goed het uiteindelijke resultaat.  

Een motiverend gesprek versterkt de interne motivatie om niet meer binnen te roken. Maar niet alleen de motivatie van je cliënt is belangrijk, ook de basishouding die jij aanneemt tijdens het gesprek is essentieel.   

We gaan voor jou dieper in op deze basishouding en leggen uit hoe je de principes van motiverende gespreksvoering toepast. 

Wil je nog meer weten over motiverende gesprekken voeren? Dan kun je terecht op deze website: motiverentotrookstop.be 

Basisregels voor communicatie en basishouding

Luister, stel open vragen en blijf rustig. Lees al onze tips voor een optimale communicatie met je cliënt.

Hoe praat je over gezondheidsrisico's?

Ook bij het praten over gezondheidsrisico's is het belangrijk om de basisregels in acht te nemen. Check regelmatig bij je cliënt wat de informatie met hem doet en vermijd moeilijke terminologie.
 

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht