Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Als zorgverlener ben je een betrouwbare partner voor de doelgroep rokende ouders. We vragen jouw hulp als arts, verpleger, sociaal werker, apotheker of andere zorgverlener om meeroken te voorkomen. 

We hebben een onderzoek uitgevoerd bij ouders die binnen roken. Hun meningen over het thema en hun mogelijke weerstanden en motivaties om buiten te roken hebben we in kaart gebracht. Op basis van die informatie hebben we dit project ontwikkeld. 

Wat kun jij als zorgverlener doen en waarom?

Praat met de doelgroep

Uit ons onderzoek blijkt dat veel ouders de problematiek kennen, maar onderschatten. Ze doen hun best om hun gezin te beschermen, maar over roken in huis en in de auto bestaan heel wat misverstanden.

Jammer genoeg geloven rokende ouders te weinig in hun eigen kunnen. Ze voelen zich vaak mislukt en worden al regelmatig aangesproken over hun rookgedrag. Vermijd daarom gesprekken over stoppen met roken. Ga wel een motiverend gesprek met hen aan over buiten roken. 
 
Deel je kennis
Derdehandsrook ziet deze doelgroep niet als meeroken. Ze minimaliseren de gevolgen of geloven simpelweg niet dat het een probleem is.

Spijker zelf je kennis bij in de module ‘bouw je kennis op’, zodat je juiste informatie kunt geven aan de einddoelgroep. 
 
Neem misverstanden weg
Er bestaan heel wat misverstanden over roken in huis. Dan denken we bijvoorbeeld aan deze ‘oplossingen’ die rokende ouders naar voren schuiven: “Ik heb altijd twee ramen tegenover elkaar openstaan als ik binnen rook” en “Als mijn dochter ziek is, rook ik alleen in de keuken”. Reageer gepast op die misverstanden. Lees er meer over in ‘bouw je kennis op’. 
 
Stimuleer succeservaringen
Deze doelgroep heeft vaak weinig zelfvertrouwen. Rokende ouders willen wel het juiste doen, maar denken dat ze er niet in zullen slagen. Succeservaringen creëren is dan ook heel belangrijk.

Voer een gesprek met je cliënt op een motiverende manier. Lees meer over goede communicatie en ontdek concrete tips over het verloop van het gesprek. 
 
Sensibiliseer
Help mee met de verspreiding van sensibiliserend drukwerk. Kom op tegen Kanker en VIGeZ hebben heel wat campagnematerialen ontwikkeld. Je kunt ze hier bestellen.

Een gesprek voeren over binnen roken is niet gemakkelijk. Daarom bieden we jou via dit project ondersteuning. Ontdek meer over het verloop en de inhoud van een gesprek op deze site. Volg een vorming of lees meer achtergrondinformatie. Zo bereid je je optimaal voor. Graag ook hulp tijdens het gesprek? Ontdek dan onze gesprekstool.

Misschien heb jij zelf wel bezwaren om het gesprek aan te gaan. Heb je te weinig tijd? Ben je bang voor weerstand bij je cliënt of voor een verzuurde relatie? Of rook je zelf? Geef je motivatie een boost!

De Logo’s organiseren lokale vormingen of komen bij je langs voor een lokaal overleg. Neem een kijkje in ons vormingsaanbod.
 

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht