Ik maak me zorgen over de relatie met andere roker(s)

Mogelijke reacties, heel concreet:

 • Cliënt: “Ik zie het niet zitten om buiten te gaan roken, omdat ik mijn partner dan het gevoel geef dat ik beter ben dan hem/haar. En dan ontstaan er weer discussies."
  Zorgverlener: “Het geeft me de indruk dat je bang bent voor de reactie van je partner. Klopt dat? Stel dat je partner er niet slecht op zou reageren, hoeveel zou je je motivatie om buiten te roken dan scoren van 0 tot 10?”
  • Bij hoge motivatiescore: “Dat lijkt me niet gemakkelijk. Enerzijds wil je graag buiten roken voor je kinderen, maar anderzijds ben je bang dat het niet goed zou zijn voor je relatie.”
  • Bij lage motivatiescore: “Klopt het dat je het zelf al moeilijk vindt om buiten te roken en dat het protest van je partner er dan al helemaal te veel aan is? Wat zou jou kunnen helpen om meer motivatie te vinden om buiten te roken?”
 • Cliënt: “Het heeft geen zin dat ik buiten ga roken, mijn partner zal toch binnen blijven roken.” 
  Zorgverlener: “Jij lijkt heel zeker van je zaak … Hebben jullie dat ooit al eens besproken?"
  Hoe belangrijk is het voor jou dat jullie huis rookvrij wordt? Wat zou jullie hierbij kunnen helpen?”
 • Cliënt: “Ik ga niet tegen mijn man zeggen dat hij niet meer binnen mag roken. Dat durf ik niet.”
  Zorgverlener: “Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is om dat te vragen van je partner en je bezoekers. Hoe denk je dat ze zouden reageren als je hen vraagt om buiten te roken? Wat zijn voor jou redenen om niet meer in huis te roken? Kun je die redenen overbrengen op je bezoekers/partner? Willen zij ook de gezondheid van je kinderen beschermen, denk je?”

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht