Ik vind meeroken niet zo’n groot probleem

“Kinderen worden sowieso blootgesteld aan allerlei risico’s zoals fijnstof en ongezonde voeding. Meeroken is toch niet zo gevaarlijk?”

“De buitenlucht is toch veel ongezonder. Die ademen ze ook in.”

“Het is inderdaad zo dat er naast meeroken ook nog andere dingen zijn die ongezond zijn voor ons. We kunnen niet alles controleren, maar we kunnen wel proberen om de dingen aan te pakken waar we wél iets aan kunnen doen. De laatste jaren is er veel onderzoek geweest naar het effect van meeroken. Daaruit blijkt dat het effect echt wel schadelijk is. Als we er nu even van uitgaan dat niet meer binnen roken gezonder is voor je kinderen, wat vind je daar dan van?”

 “Mijn nichtje kreeg toch kanker en haar ouders hebben nooit in huis gerookt.”

“Ik kan me voorstellen hoe moeilijk het is om hiermee om te gaan. Dat een jong meisje toch kanker kan krijgen. Helaas kunnen we niet alles controleren om ervoor te zorgen dat niemand die ziekte nog hoeft mee te maken. Maar mij lijkt het wel de moeite waard om eens te bekijken wat we wél kunnen doen om het risico in ieder geval zo laag mogelijk te houden. Wat denk jij daarvan?”

“Je moet toch ergens van doodgaan.”

“Betekent die uitspraak voor je dat het allemaal niet uitmaakt en gezondheid als thema niet zo belangrijk voor je is? Is dat wat je me probeert te zeggen, of zie ik het verkeerd?”

"Je kunt ook kanker krijgen als je niet in de rook zit.”

 “Ja, dat is waar. Er zijn verschillende soorten kanker en iedereen loopt wel een risico om ziek te worden. Maar sigarettenrook leidt ertoe dat het risico groter wordt. Kinderen die vaak in de rook zitten, worden ook vaker ziek dan kinderen die niet in de rook zitten. Wat vind jij van die informatie?”

 “Ik ben zelf opgegroeid in een huis waar gerookt werd en ik ben nog gezond.”

“Het is inderdaad zo dat sommige mensen minder last hebben van de gevolgen van tabaksrook dan anderen. Uit onderzoek blijkt wel dat het risico op heel wat ziektes groter is bij kinderen of volwassenen die vaak in de rook zitten. Dus als we ervoor kunnen zorgen dat kinderen niet meer in de tabaksrook zitten, dan is de kans dat ze problemen krijgen met de gezondheid veel kleiner.”


 

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht