Ik wil de kinderen niet alleen laten

Duiding: Voor jou komt het misschien over als een excuus, maar cliënten hebben meestal echt de intentie om goed voor hun kinderen te zorgen. De liefde voor hun kinderen is een van de meest overtuigende argumenten om hen te motiveren om niet meer in huis te roken. Benader dat dus als een positieve motivatie. Ze maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen.

Voorbeelden: Mogelijke reacties, heel concreet:

  • “Als ik het zo hoor, probeer je verschillende dingen te combineren: roken, je kinderen veilig binnen houden én hun gezondheid verbeteren. Als je die drie tegenover elkaar zet, wat vind je dan het belangrijkste?” (Wellicht zal de ouder hier de veiligheid en de gezondheid van de kinderen antwoorden.)
  • “Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat de kinderen zowel gezond als veilig kunnen blijven?”

Komt je cliënt niet zelf tot doelen? Ontdek dan hoe je hierop kunt reageren.
 

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht