Praten over meeroken of over rookstop?

Onderzoek bij de doelgroep
Vooraf aan het ontwikkelen van het project “Meeroken is geen binnenpretje praat erover” en de campagne “Binnen roken is nooit oké” sloegen Kom op tegen Kanker en VIGeZ de handen in elkaar en organiseerden focusgroepen met de doelgroep van beide projecten: de grote en brede doelgroep laaggeschoolde rokers. Uit de focusgroepen weten we hoe ze aankijken tegen hun rookgedrag en roken in huis. Velen van hen voelen zich vandaag gestigmatiseerd en scheef bekeken omdat ze roken. Voor hen is roken niet altijd negatief. Het betekent ook plezier, ontspanning en een antwoord op problemen.

Goede intenties
Tegelijkertijd voelen ze zich schuldig omdat ze niet (kunnen) stoppen. Ze weten meestal ook dat rook in huis ongezond is voor kinderen, en bedenken oplossingen die jammer genoeg niet werken: onder de dampkap roken, roken met open raam, roken als de kinderen niet thuis zijn, ….

Belangrijk is dat deze rokers wel gemotiveerd zijn om hun rookgedrag in huis te veranderen. Ze hebben het immers goed voor met hun kinderen. De campagne wil hen meer informatie aanreiken, een aantal hardnekkige misverstanden wegwerken én oproepen om nooit (meer) binnen te roken.

Ouders die hun woning rookvrij maken, zetten ook sneller de stap naar een leven zonder tabak. En dat is uiteindelijk wat de meeste rokers willen. Uit de recentste Gezondheidsenquête blijkt dat een grote meerderheid van de Vlaamse rokers wil stoppen met roken. Meer dan 7 op de 10 dagelijkse rokers hebben al minstens 24 uur niet gerookt bij een poging om definitief te stoppen.  

Wanneer geef je best geen stopboodschap? 
Voor veel rokers is meteen volledig stoppen echter net een brug te ver. Uit de focusgroepen weten we dus dit: wanneer de motivatie om te stoppen er nog niet is, zal een stopboodschap meer weerstand uitlokken dan veranderingsgedrag.

Geef dus enkel een stopboodschap wanneer je cliënt aangeeft hiervoor open te staan. Op die manier kan je garanderen dat je ingaat op de stopboodschap wanneer iemand er voor open staat en kan je het toch nog hebben over buiten roken wanneer die openheid er (nog) niet is. Rokers kunnen immers wel een motivatie hebben om buiten te roken, maar (nog) niet voor een stopboodschap.

Wil je meer weten over hoe je kan inspelen op onderliggende motivaties? Lees er hier meer over.

Wat als de roker zélf aangeeft dat hij wil stoppen? 
Indien je cliënt zelf aangeeft te willen stoppen, of je voelt dat er een opening is om motivaties te verhogen, ga hier dan op in. 

Voor meer informatie over hoe je als zorgverlener het gesprek over rookstop kan voeren, neem een kijkje op motiverentotrookstop.be. Of verwijs de cliënt meteen door naar Tabakstop. . Tabakstop is een gratis telefoondienst die elke werkdag van 15 tot 19 uur bereikbaar is via 0800 111 00. Een medewerker biedt een luisterend oor en begeleidt rokers die willen overschakelen op een rookvrij leven. Meer informatie over het aanbod vind je op www.tabakstop.be.   

Wil je meer weten over motiverende gespreksvoering? Lees dan onze tips

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht