Stap 1: Stel een sterke openingsvraag

Een goede openingsvraag is heel belangrijk. Start het gesprek met de vraag of je over het onderwerp mag spreken. Hoe je die vraag goed formuleert, hangt af van de context van het gesprek.

Komt je cliënt tot bij jou omdat zijn kinderen specifieke klachten hebben die gerelateerd kunnen zijn aan binnen roken, zoals hoesten of oorpijn?

  • “Het kan interessant zijn om eens te kijken naar hoe de klachten bij je zoon/dochter ontstaan. Meeroken kan een oorzaak zijn.”
  • “Vind je het goed als ik je enkele vragen stel over meeroken binnen jouw gezin?”
  • “Er is heel wat te vertellen over roken en meeroken. Vind je het oké als ik je daar wat vragen over stel?”

Komt je cliënt met een ander probleem langs, maar heb je het vermoeden dat er ook in huis gerookt wordt? Dan kun je als zorgverlener zelf het thema aansnijden:

  • “Zijn er nog andere zaken die je graag wilde vragen of waarmee ik je kan helpen?” – “Nee, niet echt.”
  • “Wel, dan is er iets wat ik graag nog even aan jou wilde vragen. Heb je nog even de tijd hiervoor?” – “Ja, hoor.”
  • “Er loopt op dit moment een campagne over roken in huis. Het leek me misschien wel interessant om die informatie ook eens met jou door te nemen. Er staan wel goede tips in om de gezondheid van kinderen te verbeteren. Mag ik dat even met je doornemen? Wie weet staat er ook wel iets in dat nuttig kan zijn voor jou en je kinderen?”

Als je cliënt dit gesprek over meeroken weigert, moet je zijn wens uiteraard respecteren. Eventueel kun je nog voorzichtig polsen naar zijn beleving en de emoties die onder dat negatieve antwoord schuilen.

Bijvoorbeeld: “Je ferme nee geeft me het gevoel dat je misschien bang bent voor de info die ik je zou kunnen geven? Voel ik dat zo goed aan? Wat verwacht je dat ik zal zeggen dat confronterend zou kunnen zijn?”
 

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht