Stap 2: Breng het rookprofiel van je cliënt in kaart

Als je cliënt instemt met een gesprek over meeroken, dan kun je eerst in kaart brengen wie van het gezin rookt en wanneer en waar er gerookt wordt. Maar je kunt ook eerst ingaan op de gevolgen van meeroken.

Door het rookprofiel van je cliënt in kaart te brengen, krijg je meer inzicht in zijn leven.

Voorbeelden:

 • “Deze actie wil mensen bewustmaken van de gevolgen van roken in huis of in de auto. Verschillende onderzoeken tonen aan dat omgevingsrook nogal wat slechte gevolgen heeft, vooral voor kinderen. Hier zie je een overzicht. Zijn er dingen die je daarin herkent? Of waarvan je al wist dat ze een risico zijn?”
 • “Om een beter zicht te krijgen op de situatie bij jou thuis, zou ik je graag een aantal vragen willen stellen. Vind je het goed dat we dat nu even doen?
  • Waar wordt er vooral gerookt?
  • Wordt er vooral binnen gerookt of soms ook buiten?
  • Wanneer rook je meestal?
  • Roken er nog andere mensen in huis?”
    

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht