Stap 3: Ga op zoek naar motivaties

Voel je dat je cliënt nog twijfelt? Probeer dan te weten te komen waarom. Praat er rustig over. Laat hem daarna zelf tot het inzicht komen dat hij niet meer binnen wil roken. Mensen laten zich vlugger overtuigen door wat ze zichzelf horen zeggen. 
 
Hoe schat je motivaties in?

Maak een balans op. Vraag aan je cliënt wat voor hem de voor- en nadelen van binnen roken zijn. Zorg er wel voor dat het gesprek eindigt met de voordelen van buiten roken. Zo zitten de voordelen het meest actief in het geheugen als je cliënt buitenstapt. 

 •  “Wat denk je zelf dat het gevolg zou kunnen zijn van roken in huis voor jezelf en je omgeving?”
 •  “Wat zijn voor jou de voordelen van binnen roken? Wat zou je erbij winnen als je niet meer binnen zou roken?”
 •  “Stel dat je niet meer in huis zou roken, wat zou dat dan voor jou betekenen? En voor je omgeving?”
 •   “Hoeveel kans op slagen geef je jezelf om alleen nog buiten te roken? Wat zou er nodig zijn om je daarbij te ondersteunen?”
 •   “Stel je eens voor dat je je kinderen kon beschermen door niet meer binnen te roken, hoe gemotiveerd zou je dan zijn? Als je dat nu eens een cijfer tussen 0 en 10 moet geven, hoeveel zou je je eigen motivatie om buiten te roken dan geven?”
Hoe haal je nog meer motivaties naar boven?

Als je cliënt zelf de voordelen aangeeft van een verandering in gedrag, benadruk dat voordeel dan nog extra. Zo versterk je het belang van de verandering en haal je nog meer motivaties naar boven.

 • “Je ziet verschillende redenen om niet meer te roken in huis: de gezondheid van je kinderen, een mooier huis, een goed voorbeeld zijn voor je kinderen …”
 • “Dat lijkt me een uitstekend idee!”
 • “Dat zou inderdaad kunnen helpen.”
 • “Kun je hiervan een voorbeeld geven?”
 • ”Hoe bedoel je precies?” 

Hoe verhoog je de motivatie?

Bij een lage motivatie kun je vragen wat je cliënt nodig heeft om zijn motivatie een klein beetje te verhogen.

 • “Je geeft jezelf voor motivatie een 3 op 10. Wat zorgt ervoor dat je jezelf een 3 geeft? Wat zou er nodig zijn om jezelf een 4 te kunnen geven, of misschien zelfs een 5?”
 • “Dus als je man ook zou meedoen, dan zou het gemakkelijker zijn om buiten te gaan roken en zou je motivatie ook hoger liggen? Vat ik het zo goed samen?”
 • “Hoe denk je dat je man zou reageren mocht je hem vragen om voortaan buiten te roken?” 

Hoe ga je om met weerstand?

Natuurlijk zal niet iedereen onmiddellijk gemotiveerd zijn om niet meer binnen te roken. Sommige cliënten zullen zelfs helemaal niet gemotiveerd zijn. 
Ontdek hoe je kunt omgaan met weerstanden.

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht