Welke misverstanden bestaan er?

Heel wat rokende ouders willen hun kinderen beschermen tegen meeroken. Maar ze doen vaak de verkeerde dingen, zoals roken onder de dampkap of bij een open raam. Ze beseffen niet dat binnen roken altijd heel schadelijk is: rookdeeltjes blijven lang in de lucht hangen, verspreiden zich en zetten zich overal op vast.

We geven je een overzicht van de meest voorkomende misverstanden. Daarbij vermelden we ook hoe je kunt reageren als zo’n misverstand aan bod komt tijdens een gesprek.
 
Goed om te weten:

  • Deze misverstanden zijn gebaseerd op foutieve veronderstellingen van ouders. Per misverstand geven we de juiste informatie kort mee. Ook op de pagina ‘Hoe bouw je kennis op?’ vind je meer informatie over meeroken.
  • De reacties zijn gebaseerd op de principes van motiverende gespreksvoering en goede communicatieregels voor een gesprek.

"Ik ventileer goed"

  • “Ik rook altijd bij een open raam of deur.”
  • “Ik doe altijd het raam van de auto open.”
  • “Ik gebruik luchtverfrissers of luchtreinigers.”
  • “Ik rook onder de dampkap.”

Duiding: Wil je de verspreiding en neerslag van tabaksrook vermijden? Dan moet je als roker het huis of de auto verlaten, de deur helemaal sluiten en buiten roken.

Reactie: Als je cliënt hiervoor openstaat, kun je uitleggen wat tweedehandsrook en derdehandsrook is en hoe ze de gezondheid van kinderen schaden. Probeer daarbij wel moeilijkere termen zoals ‘derdehandsrook’ te vermijden.  

“Ik merk dat je begaan bent met het effect van roken op je omgeving/kinderen. Toch is roken onder de dampkap of bij een open raam niet voldoende. Want de giftige stoffen blijven hangen.”
 

 “Ik scherm mijn kinderen af van de rook”

  • “Ik rook altijd in een andere kamer.”
  • “Ik rook alleen in huis wanneer de kinderen er niet zijn.”


Duiding: Veel mensen denken dat roken in huis niet schadelijk is als de kinderen de rook niet rechtstreeks inademen. Dat klopt niet. De rookdeeltjes gaan van de ene kamer naar de andere. Zelfs al wordt er in een aparte kamer gerookt met gesloten deur. De rook blijft lang hangen in de kamer waar gerookt wordt en verspreidt zich over het hele huis als de deuren open- en dichtgaan. Ook als de kinderen niet in huis zijn, is roken in huis schadelijk. Want de rook blijft in de lucht hangen en slaat neer op vloeren, meubelen, gordijnen, kleren en speelgoed.

Reactie: “Ik merk dat je begaan bent met de gezondheid van je kinderen. Je wilt hen beschermen tegen de rook. Maar als je binnen rookt, blijven er schadelijke stoffen in huis hangen, zelfs nadat de rook weggetrokken is. Het zou daarom nog beter zijn voor de gezondheid van je kinderen om helemaal niet meer binnen te roken. Vind je het oké om samen eens te kijken hoe je ze wel helemaal kunt beschermen?”
 

“Ik rook al veel minder in huis”

  • “Ik doe mijn best. Ik rook maar twee sigaretten per dag binnen. Alleen als …”

Duiding: In huis roken blijft schadelijk, ook als er minder gerookt wordt. Een veilige grens voor blootstelling aan tweedehands- en derdehandstabaksrook bestaat niet. Elke hoeveelheid is schadelijk.

Reactie: “Het is knap dat je probeert om minder te roken en zo je kinderen te beschermen tegen de rook. De gezondheid van je kinderen is alles voor jou. Toch is minder roken in huis niet genoeg om je kinderen echt te beschermen. Vind je het oké om samen eens te kijken hoe je ze wel helemaal kunt beschermen?”
 

 “Mijn kinderen zijn oud genoeg.”

  • “De eerste vier jaar zijn de belangrijkste voor een kind. Ik heb de eerste vier jaar nooit gerookt in het appartement.”

Duiding: Veel mensen gaan ervan uit dat kinderen immuniteit opbouwen als ze ouder worden. Daardoor zouden ze beter tegen tabaksrook kunnen. Sommige mensen beweren zelfs dat tabaksrook die weerstand net mee helpt opbouwen.

Reactie:

“Ik hoor je zeggen dat je kinderen oud genoeg zijn om geen schade meer te ondervinden van roken in huis. Toch blijft het op elke leeftijd schadelijk. Ook voor oudere kinderen.”

Hou de reactie van de ouder in de gaten en speel erop in.

“Ik merk aan je reactie dat je verwonderd bent. Klopt dat?”
“Stel dat je kinderen jonger zouden zijn, wat zou dat dan betekenen voor je rookgedrag? Zou je dan meer geneigd zijn om buiten te roken?”
“Uit onderzoek blijkt dat meeroken altijd schadelijk is. De kans is ook groter dat je kinderen later zelf gaan roken. Wat doet deze informatie met je? Welk gevoel heb je erbij als ik je vertel dat meeroken op elke leeftijd schadelijk blijft?”
“Als je iets kon doen om die schade te vermijden, hoe belangrijk zou het dan voor je zijn om dat te doen?”


Tijdens het gesprek duiken er niet alleen misverstanden op, maar ook weerstanden.
Bijvoorbeeld “Ik kan niet buiten roken, want ik heb geen terras”.

Lees een aantal voorbeelden en tips om te reageren op weerstanden tijdens het gesprek met je cliënt.
 


 

Bekijk ook

Volg de online vorming

In deze online vorming kan je voorbeeldgesprekken oefenen, concrete tips ontdekken en en een quiz spelen om vertrouwd te geraken met het onderwerp passief roken en de principes van motiverende gespreksvoering.

Ontdek ons vormingsaanbod en schrijf je in

De Logo's organiseren lokale vormingen over dit project. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden en een inschrijvingsformulier.

Geef als zorgverlener de beste ondersteuning

Welke ondersteuning hebben ouders nodig om hun huis rookvrij te maken? Hoe help je ouders via een gesprek? Met welke materialen kun je hen sensibiliseren?  

Bereid je goed voor op een gesprek

Hoe ga je een gesprek aan over binnen roken? Hoe kun je het gesprek zo goed mogelijk laten verlopen? Lees onze praktische richtlijnen voor een optimaal gesprek.

Gebruik de gesprekstool tijdens je gesprek

Met deze handige tool beschik je over een geheugensteuntje tijdens het gesprek zelf. Je krijgt aandachtspunten en goede voorbeelden snel op je scherm te zien.
 

Ontdek alle projectmaterialen

In dit overzicht vind je alle materialen die je kunt gebruiken om ouders te sensibiliseren over roken in huis. Het materiaal kan ook een perfecte aanleiding bieden om je gesprek te starten.

naar overzicht