Ambrosia

In België zijn er tot nu toe nog maar een handvol meldingen van de ambrosiaplant.  Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd, omdat hij tijdens de bloei grote hoeveelheden pollen produceert die een allergische reactie kunnen veroorzaken. De plant verwijderen kan, maar moet voorzichtig gebeuren.  Je kan een melding maken bij de overheid.

Wat is Ambrosia?

Ambrosia hooikoortsplantAmbrosia is een plant die kan zorgen voor hooikoortsklachten.  Deze herkenningsfiche beschrijft de plant in detail.  Ook via deze app leer je de ambrosia herkennen.
 


Gevolgen voor de gezondheid?

Ambrosia (ook wel hooikoortsplant genoemd) kan schadelijk voor je zijn als je last hebt van hooikoorts. 

Tijdens de bloei komen grote hoeveelheden pollen vrij die sterk allergeen zijn, wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. In vergelijking met andere plantensoorten zijn weinig ambrosiapollen nodig om allergische reacties te veroorzaken als je hier gevoelig voor bent.  Sommige mensen kunnen als gevolg van blootstelling aan ambrosiapollen ook heftige astmaklachten ontwikkelen. Tips om de symptomen van hooikoorts en allergie te verzachten.

Het is niet zo dat wanneer je allergisch bent aan graspollen dat je dan ook automatisch reageert op de ambrosia.  Het risico dat je zo’n allergie ontwikkelt is wel groter.  De plant bloeit bovendien laat, onder Belgische omstandigheden vanaf eind augustus tot in oktober, waardoor je langer last hebt van hooikoorts. Meer weten over de allergiekalender.

Bij aanraking kan de plant ook je huid irriteren.


Hoe blootstelling beperken?

Plant ambriosia niet aan in je tuin. Verwijder hem uit je tuin.  Meldt de aanwezigheid via waarnemingen.be.

  • Wanneer de plant in je tuin voorkomt, verwijder hem dan voorzichtig en juist, onder andere met handschoenen aan en uittrekken van de wortel. Lees hier hoe of download de app
  • Zie je de plant, dan kan je dit melden via www.waarnemingen.be. Via die meldingen kan een beter beeld verkregen worden van de lokale verspreiding zodat bevoegde diensten kunnen optreden als nodig.  

Het is aan de eigenaar/terreinbeheerder om zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen.  Wanneer de ambriosia voorkomt op openbare plaatsen, neem je best contact op met je lokaal gemeentebestuur.


Normen

Momenteel vormt de soort in Vlaanderen geen probleem voor de volksgezondheid en ook niet voor de biodiversiteit. Het is wel aangewezen om de soort te verwijderen om te voorkomen dat hij zich massaal vestigt zoals in Nederland, waar hij wel een probleem vormt voor de volksgezondheid.

Om introductie van ambriosia door vogelvoer te voorkomen, maakt ambrosia deel uit van de EU-richtlijn Ongewenste Stoffen en Producten (2002/32/EG).  In deze Richtlijn staan normen voor de aanwezigheid van ambriosiazaden in diervoedig.

Ambriosia mag verkocht worden, maar de verkoop of aanplant van ambrosia wordt wel afgeraden.


Actie in de kijker

Campagnetoolkit Warme Dagen

Elk jaar in de zomer hebben we enkele warme dagen. De hoge temperatuur en ozonpieken kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom vraagt de Vlaamse Overheid om extra acties te...