Berenklauw

De berenklauw is een grote schermbloemige plant die vaak langs autosnelwegen, spoorlijnen of in verwaarloosde tuinen en bossen wordt aangetroffen. Je komt er best niet mee in contact, want de plant scheidt een helder waterachtig sap af dat brandwonden kan veroorzaken.

Gevolgen voor de gezondheid?

Kom je in aanraking met de berenklauw, dan is dat in eerste instantie pijnloos. Het sap bevat echter furanocumarines, een sterk geurende, vluchtige olie die de huid overgevoelig maakt voor ultraviolette straling uit het zonlicht.

Binnen de 24 uur na de aanraking ontstaan rode, jeukende vlekken die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en pas genezen na 1 à 2 weken. De letsels genezen zeer traag en je houdt er vaalgrijze vlekken aan over. Het kan meerdere jaren duren vooraleer ze verdwijnen.

Opgelet met je ogen. Het sap kan blindheid veroorzaken. Inslikken van het sap kan giftig zijn.


Hoe blootstelling beperken?

Zorg dat je op geen enkele manier in contact komt met het sap van de plant.

  • Draag beschermende kledij wanneer contact mogelijk kan zijn: zorg ervoor dat alle delen van het lichaam bedekt zijn. Kies voor synthetische kledij. Katoen of linnen kan het sap absorberen en zo alsnog in contact komen met je huid.
  • Draag handschoenen. Let erop dat je met handschoenen die nat zijn niet de blote delen van de huid aanraakt of in je ogen wrijft.
  • Draag een beschermbril als je de plant maait.
  • Waarschuw kinderen voor de gevaren van de plant en laat ze nooit fluitjes, verrekijkers, of blaaspijpen maken uit de holle stengel van de plant.
  • Eet nooit berenklauw
  • Merk je berenklauw op in de buurt van een speeltuin of speelplaats, vraag de gemeentediensten de plant veilig te verwijderen.

Is het sap terecht gekomen op je huid, was je dan zo snel mogelijk met water en zeep. Als er huidletsels zijn, ga je best langs bij de huisarts. Blijf 1 week uit de zon.

Sap in de ogen spoel je onmiddellijk en overvloedig met koud water. Laat je ogen best nakijken door een arts.


Wat is de berenklauw?

De berenklauw is een plant oorspronkelijk afkomstig uit de Kaukasus. Ze groeit op enkele weken tot zo’n 3 à 4 meter hoog met bladeren die tot anderhalve meter groot kunnen zijn.De samengestelde witte bloemschermen staan boven de grote bladeren op dikke, geribbelde en rood gevlekte stengels.

De berenklauw wordt vaak gezien langs autosnelwegen, spoorlijnen of in verwaarloosde tuinen en bossen.


Hoe word je blootgesteld?

De berenklauw wordt vaak gezien langs autosnelwegen, spoorlijnen of in verwaarloosde tuinen en bossen.


Referenties

  • Berenklauw, wat je zeker moet weten! Informatiefolder ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, administratie Gezondheidszorg, 2008.
  • Reuzenberenklauw: een praktische handleiding. Richtlijnen voor bestrijding en controle van een invasieve plant. Forest & Landscape Denmark, 2005

Actie in de kijker

Gezond uit eigen grond

Tuinieren is populairder dan ooit. Mensen willen gezonde voeding uit eigen streek en gaan zelf aan de slag. Ze zaaien en planten groenten en fruit of leggen een kippenren aan. Zelf tuinieren is...