Cadmium

Cadmium is een zwaar metaal dat vrijkomt door het roken van tabak en door de industrie. Het dringt ons lichaam rechtstreeks of via ons voedsel binnen. Bij een langdurige blootstelling veroorzaakt het gezondheidsproblemen. Niet roken en een evenwichtige voeding beperken je blootstelling

Wat is cadmium?

Cadmium is een zwaar metaal dat in de natuur in lage hoeveelheden voorkomt. De belangrijkste bronnen van het metaal in onze omgeving zijn tabaksrook en de non-ferro industrie.
 


Hoe word je blootgesteld?

Cadmium dringt ons lichaam binnen wanneer we het metaal inademen of inslikken. Dit gebeurt voornamelijk door het roken van tabak, het inademen van vervuilde lucht en het drinken van vervuild water. Fruit en groenten kunnen cadmium opnemen uit de grond en schelpdieren filteren het uit het water. Afhankelijk van het gehalte cadmium dat in het gebied voorkomt, bevat ons voedsel er dan verhoogde hoeveelheden van. Bij het eten van dit voedsel krijg je dan meer cadmium binnen.


Gevolgen voor de gezondheid?

Langdurige blootstelling aan cadmium kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken:

  • Nierfunctiestoornissen
  • Osteoporose
  • Ademhalingsproblemen
  • Lager geboortegewicht
  • Longkanker

Afhankelijk van de duur van blootstelling en de hoeveelheid waar je aan blootgesteld wordt, neemt de kans op het ontwikkelen van problemen toe.


Hoe blootstelling beperken?

Stop met roken en beperk de blootstelling aan tabaksrook. Denk hier vooral aan kinderen en zwangere vrouwen. Tips vind je op de site over passief roken.

Een gezonde, evenwichtige voeding is heel belangrijk om de opname van cadmium tegen te werken. Vet- en suikerrijke voeding vergroot namelijk de opname van cadmium. Ook orgaanvlees zoals lever of nieren en schelpdieren kunnen veel cadmium bevatten. Beperk je inname van deze voedingsmiddelen.

Gebruik leidingwater bij het wassen van groenten, bereiden van eten en om te drinken. Putwater kan namelijk verhoogde concentraties aan zware metalen bevatten.

In gebieden met een verhoogde concentratie aan cadmium zijn ook enkele richtlijnen te volgen om de blootstelling aan cadmium te verminderen. Deze gebieden zijn: Beerse, de Gentse kanaalzone, de Noorderkempen en Hoboken. De richtlijnen vindt u in de folders 'Speel op veilig', 'Zware metalen in je moestuin' en 'Schadelijke metalen in de moestuin’ .


Normen

In Vlaanderen zijn er normen voor bodemsanering (VLAREBO).

Voor cadmium is de bodemsaneringsnorm 2 mg/kg droge stof voor natuur- en landbouwgebied, 6 mg/kg droge stof voor woongebied, 15 mg/kg droge stof voor recreatiegebied en 30 mg/kg droge stof voor industriegebied.

 


Referenties

 

Actie in de kijker

Campagnetoolkit Warme Dagen

Elk jaar in de zomer hebben we enkele warme dagen. De hoge temperatuur en ozonpieken kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom vraagt de Vlaamse Overheid om extra acties te...