Korenmijt

Korenmijten zijn kleine spinachtigen die kunnen voorkomen in stro, hooi en andere gedroogde grassen. Beten van korenmijten lijken sterk op vlooienbeten en kunnen erge jeuk veroorzaken.

Gevolgen voor de gezondheid?

Een beet van de korenmijt is niet voelbaar. Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten.

De beten kunnen erg jeuken, vandaar de Engelse benaming  “straw itch mite” voor de mijten. De meeste beten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken.


Hoe overlast beperken?

Iedereen komt wel eens in contact met de korenmijt. Toch is de kans op beten normaal gesproken zeer klein, omdat hun voorkeur uitgaat naar insecten voor hun voeding. In de zeldzame gevallen waar er problemen zijn met deze mijten bieden insectenwerende middelen met  DEET een oplossing. Producten met een concentratie van 30% DEET bieden in principe voldoende bescherming voor insecten in onze streken. Producten met een DEET-concentratie van 10 tot 30% mogen gebruikt worden voor kinderen vanaf de leeftijd van twee maanden. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen geen DEET-producten gebruiken die sterker zijn dan 30%.

De mijten overleven niet meer dan 24 uur zonder voeding. Ze worden niet doorgegeven van mens op mens, maar kunnen wel via de lucht verspreid worden.

Na het werken met materialen die mijten kunnen bevatten, zoals stro of hooi, is een douche met veel zeep een goede voorzorgsmaatregel.

Als je toch gebeten bent door de korenmijt, dan kunnen in geval van hevige jeuk antihistamine en anti-jeuk crèmes voor verlichting van de klachten zorgen. Probeer niet te krabben aan de beten, om zo een infectie te vermijden. De beten verdwijnen in de meeste gevallen na 2 weken. Indien de jeuk aanhoudt, contacteer je best een dokter.


Wat zijn korenmijten?

Korenmijten (Pyemotes tritici) leven meestal in opgeslagen granen of bonen, stro, hooi, en andere gedroogde grassen, of soms op hout. Ze zijn microscopisch klein en je kan ze niet zien met het blote oog.

Korenmijten leven van insecten. De vrouwelijke mijt begint, nadat ze zich gevoed heeft, intern eieren te leggen en jongen te ontwikkelen. Na een paar dagen kruipen de volwassen mijten uit het lichaam van de vrouwelijke mijt.


Hoe en waar ondervind je overlast?

Wanneer onvoldoende insecten aanwezig zijn, kan het gebeuren dat de mijten dieren of mensen bijten om zich te voeden. Mensen die werken met stro, hooi, gedroogde planten of hout dat geïnfecteerd is met insecten lopen risico om gebeten te worden.


Referenties

  • Drees, B.M. et J. Jackman 1999 Field Guide to Texas Insects,  Gulf Publishing Company, Houston, Texas
  • Kind en gezin ( 2011) Dossier insecten

Actie in de kijker

Campagnetoolkit Warme Dagen

Elk jaar in de zomer hebben we enkele warme dagen. De hoge temperatuur en ozonpieken kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom vraagt de Vlaamse Overheid om extra acties te...