Luchtverfrissers

Luchtverfrissers worden gebruikt om geuren in huis te maskeren. Ze bevatten vluchtige organische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen klachten ondervinden.

Wat zijn luchtverfrissers?

Luchtverfrissers worden gebruikt om slechte geuren in huis te maskeren en een aangenaam aroma te verspreiden. Alleen breng je door het gebruik van deze producten nog meer vervuilende stoffen in de lucht. Luchtverfrissers bevatten namelijk ​vluchtige organische stoffen (VOS). De naam ‘luchtverfrisser’ is dus niet zo goed gekozen.

Bij het gebruik van geurkaarsen en wierookstokjes komen ook vluchtige organische stoffen vrij. Door de verbranding komt er daarbovenop nog schadelijke rook in de lucht.


Hoe word je blootgesteld?

Tijdens het gebruik van luchtverfrissers, spuitbussen en parfum kom je tijdelijk in contact met soms erg hoge concentraties VOS door verdamping of verneveling van de producten. Door inademing komen de vluchtige stoffen in je lichaam terecht.


Gevolgen voor de gezondheid

Meer informatie over de gevolgen van VOS op de gezondheid vind je op de infopagina over vluchtige organische stoffen.


Hoe kan je je blootstelling beperken?

Je kan heel wat slechte geuren verhinderen door de oorzaak van de geur aan te pakken. Een geurend afvoerputje, afval, een vuile kattenbak en vuile (af)was kunnen allemaal zorgen voor geuroverlast.

Is er een slechte geur aanwezig, ​dan is het beter om te zorgen dat deze lucht naar buiten wordt afgevoerd en frisse lucht de woning kan binnenkomen. Dit kan door het raam open te zetten en door continue ventilatie met bijvoorbeeld een ventilatieroostertje of een ventilatiesysteem. Op die manier kan je het gebruik van luchtverfrissers, geurkaarsen en wierookstokjes vermijden.


Actie in de kijker

Campagnetoolkit Warme Dagen

Elk jaar in de zomer hebben we enkele warme dagen. De hoge temperatuur en ozonpieken kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom vraagt de Vlaamse Overheid om extra acties te...