Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een grote schermbloemige plant die vaak langs autosnelwegen, spoorlijnen of in verwaarloosde tuinen en bossen wordt aangetroffen. Je komt er best niet mee in contact want de plant scheidt een helder waterachtig sap af dat brandwonden kan veroorzaken. Reuzenberenklauw mag niet verward worden met de inheemse en wijd verspreide gewone berenklauw. 
 

Wat is reuzenberenklauw?

In België bestaan er twee soorten berenklauw: de reuzenberenklauw (Heracleum mantagazzianum) en de gewone of inlandse berenklauw (Heracleum sphondulium). Het is belangrijk om deze twee niet met elkaar te verwarren.
De twee zijn nauw verwant aan elkaar maar de gewone berenklauw wordt gewoonlijk 60 cm tot 2 m hoog, de bladeren zijn sterk behaard en worden tot 60 cm lang.

De reuzenberenklauw daarentegen is veel imposanter, kan 3 à 4 meter hoog worden, heeft klauwvormige bladeren die tot meer dan 1 meter lang kunnen worden en bloemschermen met een diameter tot een halve meter. De stengel heeft dikke geribbelde, rode gevlekte, holle stengels. De reuzenberenklauw bloeit in juni/juli.
De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts twee meter hoog. Maar ook de gewone berenklauw kan sap afscheiden dat bij huidcontact irriterend kan werken. 
 


Gevolgen voor de gezondheid

Kom je in aanraking met de reuzenberenklauw, dan is dat in eerste instantie pijnloos.
Binnen de 24 uur na aanraking ontstaan rode, jeukende vlekken die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. De letsels genezen zeer traag en je houdt er vaalgrijze vlekken aan over. Het kan meerdere jaren duren vooraleer ze verdwijnen.
Let op voor je ogen, het sap kan blindheid veroorzaken.
Inslikken van het sap kan giftig zijn.
 


Hoe blootstelling beperken?

  • Zorg dat je op geen enkele manier in contact komt met het sap van de plant.
  • Draag beschermende kledij bij risico op blootstelling: zorg ervoor dat alle delen van het lichaam bedekt zijn. Kies voor synthetische kledij. Katoen of linnen kan het sap absorberen en zo alsnog in contact komen met je huid.
  • Draag een beschermbril en handschoenen als je de plant maait.
  • Waarschuw kinderen voor de gevaren van de plant en laat ze nooit fluitjes, verrekijkers, of blaaspijpen maken uit de holle stengel van de plant.
  • Eet nooit reuzenberenklauw.


Merk je reuzenberenklauw op in de buurt van een speeltuin of speelplaats, vraag dan de gemeentediensten de plant veilig te verwijderen.Komt je huid toch in contact met het sap, was je dan zo snel mogelijk met water en zeep. Verander van kleren als deze ook in contact gekomen zijn met het sap.

Als er huidletsels zijn, ga je best langs bij de huisarts. Blijf één week uit de zon en smeer de volgende maanden de aangetaste huid goed in met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor.

Sap in de ogen spoel je onmiddellijk en overvloedig met koud water en draag nadien een zonnebril.
Aarzel niet om een oogarts te raadplegen. 
 


Hoe word je blootgesteld?

De reuzenberenklauw wordt vaak gezien langs autosnelwegen, spoorlijnen of in verwaarloosde tuinen en bossen.
 


Actie in de kijker

Campagnetoolkit Warme Dagen

Elk jaar in de zomer hebben we enkele warme dagen. De hoge temperatuur en ozonpieken kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom vraagt de Vlaamse Overheid om extra acties te...